AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je privreda u Srbiji tokom 2020. godine pokazala "žilavost", što je uticalo na to da naša zemlja ima odlične ekonomske pokazatelje, ali i država je, kaže, pokazala da neće da štedi resurse da podrži privredu, jer to znači radna mesta i bolji kvalitet života za građane.

Brnabić je na predstavljanju "Bele Knjige" rekla da je zahvaljujući privredi država mogla da izdrži ekstremne vanredne troškove koji i danas postoje, jer i dalje traje borba protiv korona virusa i dodala da je bilo potrebno kupiti PCR testove, antgenske testove, respiratore.

Ona je istakla da se prvi put ne predstavljaju rezultati, već imajući u vidu izazovnu godinu, sada se govori o tome kako da se napravi brzi oporavak u narednim godinama.

Premijerka je zahvalila članovima FIC-a zato što su tokom prvog talasa korona virusa u martu i aprilu donirale novac i opremu i sve ono što je bilo potrebno za zdravstveni sistem, ali i zato što su se trudili da zadrže najveći nivo proizvodnje i zaposlene, a negde i da dodatno zaposle građane.

"Zbog toga sam zahvalna i kao premijerka i kao građanka", poručila je Brnabić.

Ukazala je na timski rad predsednika Srbije, Vlade Srbije i Narodne banke Srbije, zahvaljuhući čemu će Srbija ovu godinu završiti sa najboljim ekonomskim rezultatima u Evropi.

"Naša predviđanja su da ćemo zavrsiti ovu godinu sa padom BDP-a od minus jedan . Trudimo se da to bude minus 0,7 odsto, ali prema procenama Ministarstva finansija biće jedan, ali i to je najbolji rezultat u Evropi", rekla je ona.

Navela je da nezaposlenost pala na 7,3 odsto, a da je javni dug trenutno na nivou od 57 odsto BDP-a.

"Naš javni dug će ostati pod kontrolom i ostaće ispod 60 odsto BDP-a, a trenutno je na nivou oko 57 odsto. Iako ćemo imati značajan budžetski deficit, kao i sve mnogo bogatije zemlje Evrope i sveta, trudićemo se da bude ispod devet odsto kako bi mogli u naredne dve godine da povratimo finansijsku stabilnost koju smo stekli teškim merama 2014. i 2015", istakla je Brnabić.

Podseća da će prema predviđanjima MMF-a Srbija do kraja 2022. imati ukupno rast skoro 10 odsto, što govori da ćemo zadržati lidersku poziciju u Evropi.

Pošto će zemlje EU imati ukupnan rast oko pet odsto ili ispod u tom periodu, a neke čak i pad BDP-a.

Brnabić ističe da iako imamo razloga za radost i ponos zbog toga što ćemo biti najbolji po tom pitanju u Evropi da će svakako dodatni rast i razvoj zavisiti koliko brzo će se oporavljati EU.

Bez brzog opravka evrpske pivrede, pre svega Nemačke i Italije, na koje smo najviše oslonjeni ne možemo da očekujemo da ćemo imati tako brzi rast, naglasila je ona.

"I zato smo stavili da je ključni prioritet transformacija naše ekonomije i da bude zasnovana na inovacijama i znanju i takvim investicijama baziranim, a ne na radno intenzivnim investicijama koje su nam ranije bile potrebne, kada je bila nezaposlenost i preko 25 odsto".

Premijerka kaže da moramo da povratimo nivo invesiticija iz 2019. godine, koji je pao u 2020. ali svakako manje nego u drugim zemljema, pošto nijedna najavljena investicija nije otkazana već su samo neke odložene.

Ona očekuje oporavak u tom smislu 2021. godine, kao i da je cilj vlade da imamo sve više investicija u razvojne i istraživačke centre, to jest investicije koje donose veću produktivnost i konkurentnost, iako manji broj radnih mesta.

Podseća da je u oporavak naše privrede država ove godine uložila više od 10 odsto BDP-a.

Brnabić ističe da je za mikro mala i srednja preduzeća uloženo do sada više od 1,5 milijardi evra preko gantne šeme sa komercijalnim bankama i preko Fonda za razvoj za tekuću likvidnost.

Srpsku ekonomiju je izvuklo i to što su nastavljene investicije u infratrukturu, pre svega putnu, pa je nastavljena gradnja autoputa Preljina - Požega, Moravskog koridora, brzu pruge ka Budimpešti, a u 2021. će početi i gradnja treće deonice te pruge od Novog Sada do Kelebije.

Takođe, nastavljena je i gradnja autoputa ka Sarajevu na deonici Sremska Rača - Kuzmin, obilaznica oko Beograda i drugi projekti.

Nastavljeno je ulaganje u zdravstvene objekte, pre svega KC Srbije, zatim opšte bolnice u celoj Srbji.

Brnabić ocekuje da će vrlo brzo sa EIB-om biti potpisan ugovor za gradnju KC Vojvodine...

Kaže da se sledeće nedelje otvara dodatne zgrada u okviru Lamere Elektrotehničkog fakulteta u Nišu, zatim u decembru Data centar u Kragujevcu i drugo.

Radiće se na razvoju digitalne infrastrukture i širokopojasnog interneta, koji još nemaju sve zemlje članice EU, navodi Brnabić.

Prioritet će, dodaje, biti program razvoja Srbija 2025 i biće oddatno uloženo u digitalizaciju privrede i spajanje nauke i privrede i osnaživanje ljudskih resursa.

Brnabić ističe da će se raditi i na razvoju veštačke inteligencije i da će biti podržane naše kompanije u toj oblasti, kao i da se ta rešenja primene u svim segmentima naše društva.

Do kraja godine ocekujemo i usvajanje Zakona o digitalnoj imovini koja će osvaremeniti naš poslovni ambijent, dodala je Brnabić.

Pozvala je članice FIC-a da otvaraju što više razvojne centre u Srbiji i dodala da je Srbija za to napravila najbolji ambijent.

"Rame uz rame sa ovim ćemo ubrzati reforme u oblasti vladavine prava u skladu sa našim evropskim putem", poručila je ona.

Ne očekujem laku 2021, ona će biti teška i izazovna i opravak će sigurno mnogo duže trajati nego što svi očekuju, dodala je ona.

FIC predstavio je "Belu knjigu 2020" najvišim predstavnicima Vlade Srbije i time obeležio 18 godina svog postojanja.

Zbog epidemiloške situacije "Bela knjiga" je predstavljena onlajn, a ona je ključni proizvod kojim Savet daje preporuke usmerene da podrži privredni rast i bolji život građana Srbije.

#Ana Brnabić

#Bela knjiga

#privreda