AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanosti povodom početka rada postrojenja "Duboka prerada", ključnog projekta druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu.

Postrojenje je, pritiskom na taster, pokrenuo predsednik Vučić, nakon što su generalni direktor Gaspromnjefta Aleksandar Djukov i ministarka rudarstva i enegetike Zorana Mihajlović deaktivirali sigurnosni sistem, u komandnoj sali rafinerije.

Vučić je prethodno poželeo srećan rad svima u komandnoj sali Rafinerije.

- Što se budemo više razvijali naše potrebe za koksom će rasti - rekao je Vučić.

Vučić se nakon obilaska i puštanja u rad novog postrojenja obratio okupljenima.

Ništa na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri sa ovim u Pančevu, rekao je predsednik Vučić, na svečanosti pokretanja novog postrojenja "Duboka prerada".

Vučić je istakao da je Srbija danas dobila jednu od tri najmodernije rafinerije u regionu, i širem od prostora bivše Jugoslavije.

- Sve na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri sa ovim što imamo u Pančevu. Sve je urađeno na najsavremeniji način, uz upotrebu digitalizacije - rekao je Vučić.

Kako je rekao, kada peć, koja dovodi do temperature od 504 stepena, radi u punom kapacitetu, a jedva se čuje, znači da nema buke.

Uz to, vodilo se računa o zaštiti životne sredine, koja je stavljena na prvo mesto, pa će biti znatno manje prašine i štetnih čestica i čak 98 odsto manje količine sumpor-dioksida i sumpornih jedinjenja nego što je bio slučaj do sada.

Vučić se prisetio i da je pre tri godine, prilikom postavljanja kamena temeljca, malo verovao da će sve sa uspehom biti završeno.

- Ali, srećom, ljudi koji su radili i gradili fantastičnu konstrukciju, 96 metara visine i doneli fascinantne peći od 200 tona, napravili su jedno od najmodernijih postrojenja i imali su više vere i znanja od mene - primetio je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Novo postrojenje i modernizacija Rafinerije važni su, kaže, jer će, između ostalog popraviti i poziciju NIS-a na tržištu.

Vučić je konstatovao da je danas veliki dan za Srbiju, ali i za dalje unapređenje odnosa Srbije i Rusije i stvaranja još većeg poverenja i bliskosti dve zemlje.

- To nije potvrda samo naših bratskih odnosa, u koje niko nikada nije sumnjao, već i zajedničke efikasnosti, zajedničkog dobrog rada i rezultata - poručio je Vučić na svečanosti u Pančevu.

Predsednik ističe da je najvažnije da će se sada u Pančevu proizvoditi u kvalitetu evro 5 za 40 odsto više dizela, benzin za dva odsto i TNG za sedam odsto više.

To će davati predsnost NIS-u na tržištu i doprinositi njenom daljem razvoju, ali i većim uplatama u srpski budžet.

Ovo postrojenje je od velikog značaja za celu zemlju i pokazuje kako kao feniksa iz pepela možete da podignete ono što je bilo poputno uništeno 1999. godine, zahvaljujućim velikim investicijama od 330 miliona evra.

Vučić navodi da je to fantastično postrojenje i da nije slučajno što se nalazi u Srbiji koja je sada na čelu cele Evrope po stopi privrednog rasta.

- Ne mislimo da stanemo na koncu 2020. sa tim rastom već tako da uđemo u 2021. i 2022. godinu. Zato nam je potrebna dobra saradnja i iskreno prijateljstvo sa ruskim prijateljima - naglasio je Vučić.

Dodaje da je ponosan kada vidi nasmejane radnike u rafineriji koji veruju u svoju kompaniju i vide tu svoju budućnost.

Vučić je podsetio na reči velikog Dostojevskog kako se niko nije vratio u prošlost da živi i da zato treba misliti na budućnost.

- Zato treba da gledamo kako zajedno sa Gaspromnjeftom možemo da napravimo najbolje moguće rezultate - poručio je predsednik Srbije.

Dodaje da ćemo imati sada više naftnog koksa i da ćemo moći da ga jeftinije i više koristimo za dalju gradnju infrastrukture u Srbiji.

Rusi "širom otvorili vrata" za dogovor o Petrohemiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas postignut dogovor sa predstavnicima Gaspromnjefta da se formiraju stručni timovi, koji će razmotriti privatizaciju Petrohemije. "Još jedna važna vest za građane. Znate da smo sa MMF i Svetskom bankom već godinama imali probleme sa Petrohemijom i danas smo ne samo odškrinuli već širom otvorili vrata dogovoru sa Gaspromenjftom", rekao je Vučić. Zahvalio je generalnom direktoru Gaspromnjefta Aleksandru Djukovu što ima hrabrosti da donosi teške odluke. "U Petrohemiji imamo 1.320 radnika i čini mi se da smo bilizu da nađemo rešenje i za njih i za hemijhsku industriju Srbije. Zato će Djukov danas a mi do sutra formirati radnu grupu, najbolji tim da to rešimo zajednički sa Rusima", istakao je Vučić. Kaže da je to velika stvar za Srbiju, ali da nije lak zadatak za NIS, niti za našu državu. Uveren sam da zajednički to možemo da napravimo, dodao je Vučić.

Iskorak u novu eru rada

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev rekao je da je trenutak u kom je pokrenuto ovo postrojenje iskorak u novu eru rada.

Foto: Tanjug

- Duboka prerada nije samo nova tehnologija, to je nova pozicija u industriji i na tržištu. To su novi standardi - rekao je Tjurdenjev.

Dodao je da duboka prerada obezbeđuje njihovu viziju da budu dobar partner zajednici i građanima, kao i da budućnost pretvaraju u delo.

Projekat od velike važnosti

Djukov Aleksandar, predsednik upravnog odbora GASPROM NJEFT-a, je rekao da su 2017. godine najavili početak izgradnje ovog kompleksa, i da danas može da izjavi da je projekat uspešno realizovan.

- Ovaj visoko efikasni projekat je završen i može uspešno da počne sa funkcionisanjem - rekao je Djukov.

Foto: Tanjug

Kako kaže, ovaj projekat je od velike važnosti kako za Rafineriju u Pančevu, tako i za celokupnu kompaniju NIS.

- Puštanjem u rad ovaj projekat, dubina prerade će se poboljšati i staće u red najkvalitetnijih i najnaprednijih takvih objekata u čitavom svetu - rekao je Djukov.

Prema njegovim rečima, to će dozvoliti za 40 odsto poboljšanje proizvodnje dizela evro 5, benzina, dodaje da neće biti potrebe da se proizvodi mazut, i to će kako ističe pomoći Srbiji da bude u standardima ekološkim koji propisuje energetska zajednica.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ovaj kompleks će omogućiti proizvodnju novog proizvoda, a to je naftni koks, koji je potreban i u metalurgiji i u građevinarstvu, i proizvodnja će omogućiti zadovoljenje unutrašnje potražnje za njih, ali i mogućnost za izvoz - rekao je Djukov.

Strategijsko partnerstvo Srbije i Rusije ima bezbroj smernica

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je da je ovo izvanredan događaj.

Foto: Tanjug

Rekao je da nijedna naftna kompanija u okruženju u uslovima pandemije ne ide napred i ne ostvaruje ovako važno projekte poput "Duboke prerade".

- Ne znam da se nešto slično u regionu dogodilo, da jedna energetska kompanija u trenutnim okolnostima, nastavlja razvoj i ide napred punom parom, i završava i ostvaruje najvažnije projekte - rekao je Bocan Harčenko.

Kako kaže, strategijsko partnerstvo ima bezbroj smernica, i dodaje da je energetika temelj parterstva između Rusije i Srbije.

Startovalo novo postrojenje "Duboka prerada" u Pančevu

Naftna industrija Srbije je ranije objavila da je završetkom projekta "Duboka prerada" Rafinerija u Pančevu postala jedna od najmoderniji i "najzelenijih" u regionu.

Početak rada "Duboke prerade" donosi brojne ekološke koristi, a pre svega prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjenju emisija gasova i praškastih materija u vazduh.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na taj način unapređena je ekološka slika ne samo Pančeva, već i cele Srbije.

Prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora, doneće do 98,8 procenata smanjenje emisije SO2, 58,2 procenta manje emisije praškastih materija, 9,8 posto smanjenja emisije NO2 i unapređenje energetske efikasnosti Rafinerije.

Pored toga, na novom postrojenju zaposleno je 63 domaćih stručnjaka.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Projekat je omogućio proizvodnju veće količine najkvalitetnijih goriva: dizela, benzina i tečnog naftnog gasa.

Takođe, počinje i domaća proizvodnja naftnog koksa, koji se do sada uvozio, što će dodatno unaprediti energetsku stabilnost Srbije.

U izgradnju novog kompleksa "Duboka prerada" uloženo je više od sedam miliona radnih sati, na projektu je prosečno svakoga dana radilo 1.100 ljudi, a više od 80 odsto angažovanih radnika bili su lokalni izvođači.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

NIS je ranije saopštio da završetak tog projekta ne znači i kraj modernizacije kompleksa za preradu nafte u Pančevu i najavio da će vodeći akcionar NIS-a ruska kompanija Gasprom njeft i Republika Srbija nastaviti da ulažu i jačaju konkurentnost rafinerije.

Puštanju u rad "Duboke prerade" prisustvuju i ministar bez portfelja Nenad Popović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka životne sredine Irena Vujović, biviši ministar energetike Aleksandar Antić, gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Inače, predsednik Vučić je prisustvovao i postavljanju kamena temeljca za izgradnju ovog postrojenja.

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

#Aleksandar Vučić

#Pančevo

#Rafinerija nafte

#postrojenje Duboka prerada