AKTUELNO

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je današnji napad na Srbina Zorana Trajkovića u Kišnici potvrda je da bolbordi sa amblemom "UČK" u centralnom delu Kosova i Metohije nisu nikakav umetnički performans ili izraz pijeteta prema nekome, već ogoljeni poziv na nasilje.

- Fizički nasrtaj grupe Albanaca na Zorana Trajkovića flašama i kamenicama dogodio se nedaleko od bilborda kojim se slave zločinstva UČK, i očekujem da od strane međunarodnih predstavnika u našoj južnoj pokrajini bude shvaćen kao alarm za hitno reagovanje - upozorio je Petković u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

On je dodao da je u ovim danima kada su u delu albanske populacije na KiM emocije povišene zbog podizanja optužnica protiv nekadašnjih komandata OVK, neophodno je osigurati pojačano međunarodno bezbednosno prisustvo u srpskim sredinama južno od Ibra i stati na put javnoj popularizaciji zločina.

- Postupci za ratne zločine moraju se voditi bez pritisaka javnosti u cilju prejudiciranja presuda, i to je preduslov napretka u procesu međunacionalnog pomirenja. Upozoravam međunarodnu zajednicu da je atmosfera na Kosovu i Metohiji prilično napeta i zapaljiva i da je potrebno preduzeti sve neophodne preventivne mere kako ne bi došli do još drastičnijih izliva nasilja nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom - rekao je Petković.

#Petar Petković