AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da je preminuli osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep za većinu hrvatskog naroda heroj koji je navodno sa ostalima sprečio stvaranje Velike Srbije na području Hrvatske.

"To je jedan od brojnih dokaza da se hrvatski narod nije suočio sa svojom ustaškom i zločinačkom prošlošću", konstatuje Linta u izjaivi koju je dostavio medijima.

Podseća da je "nekadašnji komandant hrvatskih paravojnih formacija i ratni pomoćnik hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Tomislav Merčep bio osuđen na uvredljivih sedam godina zatvora zbog zverskog mučenja i ubistva najmanje 46 srpskih civila na području zapadne Slavonije i Zagreba".

"Ispada da je Merčep osuđen na manje od dva meseca za svakog ubijenog srpskog civila", kaže Linta i dodaje da za masovne zločine nad vukovarskim Srbima pre i tokom rata 1991. Merčep nije uopšte procesuiran.

Podseća i da je Merčep veći deo zatvorske kazne provodio u banjama u čemu je imao podršku vlasti, a posebno ministra veterana Tome Medveda.

Linta ističe da su Merčepu i velikoj većini pripadnika hrvatskih paravojnih formacija i Hrvatske vojske idoli bili pripadnici zločinačke Crne legije iz vremena NDH.

"Merčep, Gotovina, Markač, Norac i mnogi drugi hrvatski ratni zločinci, koji su aktivno radili na ostvarenju ciljeva ustaškog pokreta, smatraju se herojima i uglednim članovima hrvatskog društva", navodi Linta, te dodaje da je jasno da hrvatsko pravosuđe nije nezavisno i nepristrasno već da je u funkciji opravdanja apsurdne laži i izmišljotine da su Srbi buli zločinci i agresori, a Hrvati žrtve i oslobodioci.

Zbog toga je, kaže, do sada zanemarljiv broj ubica srpskih civila i ratnih zarobljenika osuđen, a kazne su bile, kako kaže, smešne i uvredljive za žrtve i njihove porodice.

"Čak i tako male kazne osuđeni hrvatski ratni zločinci su uglavnom proveli na slobodi kao što su Merčep, general Norac i drugi", zaključuje u izjavi Linta.

#Miodrag Linta