AKTUELNO

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić primio je danas ambasadora Republike Slovenije u Republici Srbiji Damjana Berganta.

Ambasador Bergant čestitao je stupanje na novu dužnost predsedniku Narodne skupštine i izrazio nadu da će na novoj funkciji nastaviti da doprinosi razvoju saradnje između Slovenije i Srbije, kao što je to činio na funkciji ministra spoljnih poslova. Preneo je čestitke predsednika Državnog zbora Slovenije Igora Zorčiča i njegovu spremnost da sa predsednikom Narodne skupštine Srbije nastavi razvoj parlamentarne saradnje.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić je zahvalio na čestitkama i istakao da će na novoj funkciji nastaviti da radi na unapređenju bilateralnih odnosa, te da će nastojati da kroz parlamentarnu saradnju doprinese daljem približavanju Srbije i Slovenije. Informisao je sagovornika da je u Narodnoj skupštini formirana Poslanička grupa prijateljstva sa Slovenijom čime su otvorene mogućnosti za nastavak ovog vida saradnje.

Sagovornici su se saglasili da memorandum o saradnji dva parlamenta, koji je potpisan 2018. godine, predstavlja dobru osnovu za intenzivniju saradnju u raznim oblastima od obostranog interesa, a posebno u procesu evropskih integracija Republike Srbije.

Sagovornici su razmenili mišljenja o zdravstvenoj situaciji i merama koje vlade dve države preduzimaju u borbi protiv koronavirusa.

Izražena je spremnost da se nakon stabilizacije zdravstvenih prilika razmene posete na nivou predsednika parlamenata, kao i da se organizuju sastanci poslaničkih grupa prijateljstva i predstavnika parlamentarnih odbora.

#Damjan Bergant

#Ivica Dačić