AKTUELNO

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom.

Ministar Stefanović istakao je na sastanku ulogu i doprinos Mađarske održavanju regionalne stabilnosti. On je podsetio da je spoljnopolitički cilj Republike Srbije članstvo u Evropskoj uniji, kao i razvoj saradnje sa zemljama regiona, radi održavanja mira i stabilnosti što su ključni preduslovi za ekonomski napredak.

Stefanović se zahvalio na doprinosu mađarskog kontingenta u KFOR-u i očuvanju bezbednosti srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, u čemu će značajnu ulogu imati i preuzimanje funkcije komandatna KFOR koje je predviđeno za novembar sledeće godine.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Ambasador Pinter čestitao je ministru Stefanoviću imenovanje na novu dužnost, poželevši mu uspeh u daljem radu. Istakao je da je saradnja u oblasti odbrane Republike Srbije i Mađarske dostigla istorijski maksimum i da je u potpunosti zadovoljan njenim razvojem, ali da postoje mogućnosti za njeno unapređenje u oblastima od zajedničkog interesa.

Izneo je nameru mađarske strane da aktivnosti predviđene za tekuću godinu, čija je realizacija izostala zbog epidemiološke situacije, budu preplanirane za narednu godinu.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Istakao je da je preuzimanje pozicije komandanta KFOR od strane Mađarske u 2021. godini značajno ne samo za Republiku Srbiju, već i za bezbednost zemalja regiona, ali i cele Evrope. Podsetio je da je bezbednost i stabilnost regiona najznačajnija tema u Mađarskoj, što je i jedan od razloga njihovog pojačanog prisustva na Kosovu i Metohiji.

#Nebojša Stefanović