AKTUELNO

Verica Bradić sa svojim gostima i pratiocima na društvenim mrežama i večeras je birala najvažniju objavu nedelje na Tviteru, Fejsbuku i Jutjubu.

U studiju TV Pink bili su epidemiolog i ministarka za rad dr Darija Kisić TepavčevićVojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke i Čedomir Jovanović, lider Liberalno demokratske partije.

Gledaoci su u toku emisije mogli da glasaju za predloge na fejsbuk stranici Hit tvit i na tviter nalogu hit_tvit. Takođe, gledaoci su u toku emisije mogli da se uključe i glasaju i uživo u emisiji.

U uvodnom delu emisije, Kisić Tepavčević je pričala o novim merama Kriznog štaba. Kaže da se već osam meseci govori o važnosti poštovanja mera, jer one nemaju alternativu u borbi protiv virusa.

- Ove godine moramo da smo obazrivi i da se strpimo. Vratiće nam se normalan život, ali dotad moramo da budemo jaki i da se suzdržimo - kaže dr Kisić, podsećajući na najnovije mere koje su danas donete, a koje stupaju na snagu u utorak.

Foto: TV Pink Printscreen

Epidemiolog kaže da moramo složno u borbu sa virusom i ističe da nijedna mera ne bi bila potrebna kada bismo se pridržavali osnovnih preventivnih mera.

Na pitanje o ograničenju kretanja, dr Kisić kaže da o tome još nije bilo govora.

- Jedno po jedno i nadamo se da će ova mera da ima efekta. Ne možemo u narednim danima da vidimo efekte najnovijih mera, već za desetak dana. Zato smo mere oročili na dve nedelje, pa ćemo dalje videti da li će nam biti potrebno pooštravanje - kaže dr Kisić.

Na pitanje o tome kako je patrijarh Irinej, dr Kisić kaže da je njegovo stanje stabilno prema poslednjim informacijama i da se nada njegovom brzom ozdravljenju.

Šešelj kaže da se ne plaši virusa, ali da se ne izlaže virusu. Ipak, bio je u kontaktu sa zaraženom osobom, ali je ipak bio negativan. Kaže i da nije slavio slavu kako to inače čini, a sve kako bi se izbegao svaki rizik.

- Idem na plivanje često jer kažu da je dobro udisati hlor - kaže Šešelj.

Foto: TV Pink Printscreen

Na konstataciju doktorke da to nije naučno dokazano, Šešelj je rekao da to jeste tačno, na šta je Jovanović prokomentarisao da je "dobro da Šešelj leči samo sebe".

Čedomir Jovanović ističe da če današnje mere ugroziti mnoge koji žive od ugostiteljstva, ali da je to manje zlo od ugrožavanja zdravlja ljudi. Podseća da je mnogo preminulih u regionu i da, kada smo svedoci toga, "nema prostora za anesteziju".

- Sloveniju su zatvorili, Austriju, Grčku... Sve to je bolje nego da se ugrožava zdravlje ljudi. Znam da je teško, ali nema užasnijeg osećaja od griže savesti - kaže Čedomir Jovanović.

Dodaje da je ležao na Infektivnoj klinici, da je strepeo za rezultate testova svoje porodice, i da se tačno seća tog dana kada je smešten u bolnicu, i kada je samo u Srbiji preminulo 18 ljudi, a bilo je zaraženo oko 400.

- Situacija je i dalje rizična i kritična, neki nisu ni imali predah od korone kao što smo ga mi imali i treba da izdržimo do vakcinacije - kaže Jovanović.

Predlog broj 1 - Kosova Karabah

Govoreći o zamrznutom konfliktu na KiM, Jovanović kaže da isto vidimo u Nagorno-Karabahu, gde je problem bio zapostavljen više od 20 godina. Ovo, kaže, podseća na Bljesak i Oluju.

Kada je reč o situaciji na KiM i rešavanju zamrznutog konflikta, Jovanović kaže da ne misli da Vučić preti ratom, ali da nam je obaveza da ne ostavljamo ono što smo nasledili našoj deci.

- Treba učiniti sve da se pregovori deblokiraju i da se pronađe održivo rešenje. Ne možemo se vratiti u 1999. godinu i za nju je plaćena previsoka cena. Ipak, to ne znači da ne možemo da stvorimo neke normalne odnose. U ovom ludom svetu niko neće imati vremena za nas, kao što nije bilo ni za Jermene. Oni su stradali strašno pred svetom koji je nem - kaže Jovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da se varamo ako mislimo da možemo da igramo ulogu koju igra Azerbejdžan.

Šešelj kaže da očekuje da naša deca budu pametnija od očeva i da će moći da nađu optimalnija rešenja za KiM. Kada je reč o Jermeniji, Šešelj kaže da je iskoristila priliku kada je bila moćnija od Azerbejdžana da zauzme veću teritoriju od Nagorno-Karabaha.

- Imali su prisne odnose sa Rusijom, a dok su Jermeni bili bliski Rusiji, nisu pomišljali da vrate teritoriju, sve dok se nije promenila vlast i na čelo došla pro-zapadna - kaže Šešelj.

On ističe da Srbija ima Rusiju za saveznika i da se sa tim ne smemo igrati, te da "ne smemo ispitivati rusko strpljenje". Kaže da moramo preokrenuti spoljno političke odnose u korist Rusije i to tako da ne izgubimo njenu podršku i pomoć.

- To nismo imali 90-ih, ali sada imamo - kaže Šešelj.

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Kisić kaže da je Vučić izgovorio ono što svi misle i svi znaju - da politika zamrznutog konflikta znači odlaganje rešavanja problema. Ovo, kako kaže, ne smemo da prepustimo budućim generacijama, već treba da se uhvatimo u koštac sa problemom.

Predlog broj 2 - Obavezna vakcinacija

Dr Kisić kaže da ne postoji osnov za nemir, jer postoji zakon prema kojem se prevencija kovida sprovodi brzo i efikasno. Sve što se sprovodilo, sada je i definisano zakonom, objašnjava epidemiolog, pa i sprovođenje sankcija u slučaju nepoštovanja mera.

Kada je reč o vakcinaciji, Kisić kaže da je željno očekuje cela javnost. Suština je da se stekne kolektivni imunitet.

- Stepen patogenosti se menja i upravo je organizam koji je otporan, za virus i najnepogodnija sredina.Na ovaj način se bolesti iskorenjavanju, na ovaj način smo iskorenili velike boginje. Ako je određeni procenat nas imun, onda će i virulencija slabiti - objašnjava dr Kisić. Bez vakcinacije, kaže, ne može se postići naglo visok stepen kolektivnog imuniteta.

Isključivo vakcinom se može obezbediti kolektivna imunost i barijera za širenje infekcije. Na pitanje da li će vakcina biti obavezna, dr Kisić kaže da nema smisla pričati o tome koliki procenat stanovništva bi bio protiv nečega što željno iščekuje ceo svet.

Foto: TV Pink Printscreen

Potrebno je, kaže, 60-70 odsto kolektivnog imuniteta, od čega smo jako daleko, pa nam je neophodna vakcina da bismo pobedili virus.

- Nemoćni smo pred virusom bez vakcine - kaže epidemiolog. Ističe da smo sve bliže vakcini koja je bezbedna, a Srbija je u pregovorima sa kompanijama i biće među prvim zemljama koje će dobiti doze.

Po pitanju lične slobode i obavezne vakcinacije povela se ozbiljna polemika među gostima u studiju.

Jovanović kaže da je jedno lična sloboda, a drugo ugrožavanje zdravlja ostalih ljudi. Ističe da je sve džabe ako nemamo dovoljan broj vakcinisanih, a da je problem to što jača anti-vakcinski pokret u Srbiji.

Dr Kisić kaže da velika većina društva zna koliko su važne imunizacija i vakcine, a da se manji broj osoba poziva na nedovoljno ispitane činjenice, ali da su oni jako glasni.

Šešelj kaže da bi najbolje bilo da Srbija proizvodi svoju vakcinu. Na taj način bi se i Torlak oporavio. Ističe i da se obavezna vakcinacija ne sme uvoditi, da je to moguće nametnuti samo deci.

- Niko se ne može vakcinisati na silu i mora se voditi računa o ljudskim slobodama - kaže Šešelj.

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Kisić kaže da, ako se odbijanjem imunizacije narušava nečije zdravlje, onda je to i narušavanje bezbednosti i pretnja po svakoga od nas. Šešelj kaže da bi rešenje bilo izolacija iz društvenog miljea, ali je nemoguće prisilno vakcinisati odrasle jedinke.

- Gospodine Šešelj, ipak dozvolite da se ne razumete u imunizaciju i narušavanje ljudskog zdravlja kada je reč o ovakvoj preventivnoj meri - kaže dr Kisić. Šešelj kaže da je ona ministarka, ali da je dobro da nije ministarka zdravlja jer se, očigledno, u ove stvari ne razume.

Jovanović je zapitao kako je narušavanje sloboda nije izolacija iz društvenog miljea. Šešelj kaže da nema ništa iznad ljudskog prava i slobode, dok Kisić kaže da to postaje problem onda kada neko svojim ponašanjem narušava zdravlje ostalih.

Na Šešeljevu konstataciju da je na silu hranjen u Hagu kada je štajkovao glađu, Kisić je rekla da je na taj način narušavao svoje zdravlje. Šešelj je na njenu izjavu rekao da je "glupost".

Predlog broj 3 - Samotargetiranje N1

Na pitanje o napadima N1 nakon prošlonedeljnog gostovanja pevača Ace Lukasa u "Hit Tvitu", Šešelj kaže da se ne bi upuštao u konkretne izjave. Kaže da su novinari javne ličnosti i za njih važe pravila kao za sve ostale.

- Onaj ko vređa, može očekivati da mu se uvreda vrati, a nekada ta koja se vrati bude i preterana. Odavno sam prestao da se osvrćem na uvrede, ali sam osetljiv na to kada mi kažu da sam osuđeni ratni zločinac i da je u Srebrenici bio genocid. Tada bih oniga ko to izgovara rastrgao, verbalno, naravno kaže Šešelj.

Ističe da se u ovom slučaju "tresla gora, a rodio se miš". Aca Lukas je, kaže, reagovao emotivno, mada možda neadekvatno.

- Nije se desilo ništa strašno, ali im je bila potrebna kampanja - kaže Šešelj.

Jovanović kaže da mu je katastrofa to što se desilo i kaže da je to deo našeg javnog govora. Samo je pitanje, kaže, postoji li granica u tom ludilu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mora da postoji međusobna tolerancija, a spuštanje političkog obruča na svakodnevna dešavanja pokazuje da smo spremni da se glođemo dok jedni drugima kičme ne polomimo. O ovome treba govoriti i ovo treba rešavati - kaže Jovanović. Ističe da su nam potrebni ljubav, razumevanje, pažnja, a dobijamo agresiju.

Dr Kisić kaže da osuđuje svaku vrstu uvreda, pa i seksističke napade na žene protiv kojih moramo da se borimo. Kaže da je u ovom slučaju došlo do politizacije, a da se neretko desi da se ćuti na neprimerene izjave i one prolaze bez sankcija.

Kisić kaže da je jasno i transparentno da je voditeljka pokušala da spreči Acu Lukasa u svojoj nameri da dalje izvređa novinarku N1. Ipak, i dalje se insistira na tome da Verica Bradić nije reagovala.

Preflog broj 4 - Visoka korupcija

Govoreći o sudiji Stepanoviću, Šešelj kaže da je čuo da se druži sa stranim diplomatama, a da to ne sme da radi. Kaže da moraju da počnu da se rešavaju afere u vrhu vlasti.

Jovanović kaže da su neke stvari očigledne i da ih vidi čitavo društvo.

- Postoji problem u našem sistemu i koji se prenosi bez obzira ko je vlast u našoj zemlji. Predsednik okružnog suda je izašao u javnost i izneo stavove iz kojih proizilazi da je u sukobu sa vlasti - kaže Jovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Kisić kaže da je borba protiv kriminala i korupcije prioritet naše Vlade.

- Nisam najpozvanija da o tome pričam, ali su promenjeni i normativni okviri da bi se ubrzano procesuiranje ostvarilo. Pokazalo se da nema nedodirljivih i to valjda i jeste osnova, a pokazalo se i na hapšenju čelnika opština - kaže Kisić.

Predlog broj 5 - Stefan Nemanja

Komentarišući ovaj predlog i primedbe na račun spomenika Šešelj je rekao da su to gluposti.

- Ja sam večeras obišao spomenik... Spomenik je veoma lep, obradovao sam se kad sam video... Stefan Nemanja to zaslužuje - kazao je Šešelj.

Kisić Tepavčević je rekla da znamo koliko je istorija jednog naroda bitna za opstanak naroda i dodala da Stefan Nemanja zaslužuje svako poštovanje.

Ona smatra da je razlog kritika to što je inicijator za izgradnju spomenika bio predsednik Vučić.

Jovanović je rekao da imamo fantastičnu spomeničku kulturu i istakao da je u Beogradu potreban spomenik Stefanu Nemanji.

Foto: TV Pink Printscreen

On se složio sa Kisić Tepavčević da je jedan od razloga tolikih kritika to što je inicijator bio predsednik Vučić.

- Nije sporno, Stefan Nemanja treba da ima spomenik u Beogradu... - rekao je Jovanović.

U emisiju su se uključili i gledaoci koji su glasali:

Sava iz Subotice glasao je za predlog broj 4.

Nevena je glasala za predlog broj 4.

Foto: TV Pink Printscreen

Gosti Hit tvita glasali su za sledeće predloge:

Šešelj je glasao za predlog broj 4.

Jovanović je glasao za predlog broj 2.

Kisić Tepavčević je glasala za predlog broj 2.

#Hit Tvit

#Vojislav Šešelj

#prof. dr Darija Kisić Tepavčević

#Čedomir Jovanović