AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić doputovala je danas sa saradnicima u Republiku Srpsku, gde trenutno sa najvišim zvaničnicima tog entiteta prisustvuje otvaranju Doma kulture u Novoj Topoli, čiju je izgradnju ;sa 250 hiljada evra finansirala Vlada Srbije.

Otvranju prisustvuju srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.

Premijerka Brnabić je izjavila da je danas u poseti RS kako bi razgovarala o važnim zajedničkim infrastrukturnim projektima, ističući da svaki gradjanin RS treba da zna da ima podršku Srbije i da će Srbija i dalje ekonomski podržavati RS.

"Moramo zajedno da guramo napred i bićemo ovde i dalje, kako god stanje da bude", naglasila je Brnabić.

Ona je najavila da bi RS uskoro trebalo da poseti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na izgradjenom objektu istaknut je transparent "Hvala matici Srbiji".

Otvaranju prisustvuje i ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlovićeva.

Nakon otvaranja Doma kulture u Novoj Topoli predvidjeno je i otvaranje tronamenskog objekta u banjalučkom naselju Petrićevac, u kojem će biti smešteni ambulanta, vrtić i mesna zajednica.

Izgradnja ovih objekata velikim delom finansirana je zahvaljujući donatorskim sredstvima Vlade Srbije.

Posle toga, Brnabić će u zgradi Vlade Republike Srpske razgovarati sa premijerom Radovanom Viškovićem i srpskim članom Predsedništva BiH, Miloradom Dodikom, a nakon sastanka će biti potpisana zajednička izjava o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine.

Višković je juče naglasio da je reč o kapitalnom projektu za Republiku Srpsku, te da su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi za izgradnju tri objekta koja čine hidroenergetski sistem Gornja Drina.

On je istakao da su obaveze Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije ispunjene, te da će u narednih nekoliko dana Elektroprivreda Srbije uplatiti osnivački ulog od 39 miliona KM (20 miliona evra).

"Time Elektroprivreda Srbije postaje partner Elektroprivredi Srpske u izgradnji ovog energetskog sistema, koji je više nego značajan i za Srpsku i za Srbiju", kazao je Višković.

Srbija je postala većinski vlasnik zajedničkog preduzeća "HES Gornja Drina" sa Republikom Srpskom, a koje ima koncesiju za izgradnju tri hidroelektrane na Drini, procenjene vrednosti 850 miliona KM.

Do sada je ovo koncesiono preduzeće bilo u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), koja će ubuduće imati 49 odsto udela, a Srbija 51 odsto.

Nije bila poznata visina ulaganja Srbije, ali je Višković rekao da će u narednih nekoliko dana "Elektroprivreda Srbije" (EPS) uplatiti osnivački ulog od 20 miliona evra.

Preduzeće "HES Gornja Drina" nastalo je odlukom Vlade Republike Srpske iz septembra 2019. godine i to spajanjem firmi "Hidroelektrana Buk Bjela" i "Hidroelektrane Foča i Paunci".

Ranije najave da će Srbija sa svojim najvećim državnim preduzećem dobiti većinski udio u "HES Gornja Drina" mnogi su okarakterisali kao privatizaciju Elektroprivrede Srpske "iz senke".

#Ana Brnabić

#Republika Srpska