AKTUELNO

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da najnoviji podaci Eurostata, koji su danas objavljeni, nedvosmisleno potvrđuju da je ekonomska politika Srbije ispravna, jer ima najmanji pad BDP-a u Evropi u trećem kvartalu ove godine.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Mali je naveo da pad BDP-a Srbije u trećem kvartalu u odnosu na prošlu godinu iznosi -1,3 odsto, i to je, ističe, odličan rezultat, imajući u vidu da je pad u evrozoni -4,4 odsto.

Pojedinačno su, dodaje,sve druge zemlje u Evropi imale mnogo veći pad.

"To zvanično potvrđuje Evropski zavod za statistiku u svom današnjem izveštaju. Naš rezultat je odličan i pokazuje koliko je naša ekonomija postala otporna, kao i da smo uspeli da nađemo pravu meru u ovim izazovnim vremenima. U potpunosti sam uveren da ćemo i na kraju ove godine biti najbolji", naveo je Mali.

Ocenjuje da Srbija uspeva da odoleva velikim ekonomskim posledicama krize, zbog čega je, dodaje, pored povećanja penzija i minimalne zarade od 1. januara, planirano i povećanje plata u javnom sektoru.

Za zdravstvene radnike to će, ističe, biti povećanje od pet odsto, a za ostale zaposlene u javnom sektoru najpre povećanje od 3,5 odsto, a zatim od 1. aprila i njihove zarade ukupno će biti veće za pet odsto.

Kaže da će Nacrt Zakona o budžetu za 2021. godinu biti na sednici Vlade Srbije do kraja sledeće nedelje.

Osim povećanja plata od 1. januara, ministar kaže da će medicinski radnici do kraja sledeće nedelje dobiti i jednokratnu pomoć od 10.000 dinara, a na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića.

Za to je, naglašava Mali, izdvojeno oko 12 miliona evra.
"Pritom, naše javne finansije su i dalje stabilne i nećemo ugroziti makroekonomsku stabilnost", objasnio je Mali.

Ministar je podsetio i na paket ekonomskih mera koji je sproveden, a koji je pomogao da se očuva srpska privreda, za šta je tokom ove godine izdvojeno ukupno oko 690 milijardi dinara, odnosno 12,5 procenata BDP-a.

Konstatovao je da je upravo tim merama sprečen pad privredne aktivnosti, rast nezaposlenosti, da su očuvani proizvodni kapaciteti privrede, životni standard i obezbeđena likvidnost.

Mali je istakao da će biti nikad većih ulaganja u kapitalne projekte i ponovio da vlada ostaje posvećena projektu "Srbija 2025", koji treba da dovede do toga da za pet godina prosečna plata bude oko 900, a prosečna penzija veća od 430 evra.

#Ekonomija

#Eurostat

#Siniša Mali

#Srbija