AKTUELNO

Advokat Lukić smatra da je zbog direktne umešanosti optuženih pripadnika takozvane OVK u zločine nepotrebno optužnicu zasnivati na zajedničkom zločinačkom udruživanju.

Naime, jedan od članova glavnog štaba takozvane OVK Redžep Seljimi pojavio se juče, prvi put, pred Specijalizovanim većem takozvanog Kosova u Hagu. On je negirao krivicu po svim tačkama optužnice i poručio da će nastaviti da se bori protiv Srbije.

Pre njega su Hašim Tači i Jakup Krasnići iznoseći svoju odbranu rekli da ne bi mogli da izgrade lažnu kosovsku državu bez pomoći međunarodne zajednice.

U optužnici se govori o 98 ubistava, 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka, 416 nezakonitih pritvaranja.

Branko Lukić, advokat, govoreći o ovoj temi kaže da se nada da u sada svedoci neće nestati, što je bio slučaj kada se sudilo Ramušu Haradinaju.

- Ja bih naglasio da je ovde karakteristično to što je optužnica zasnovana bazično na zajedničkom zločinačkom udruženju, to je teorija pod kojom se sudilo ljudima pred Haški tribunalom - rekao je Lukić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, prvi put se posle tribunala na nekom drugom sudu koristi ta teorija za optuženje.

- Oni imaju svu četvoricu direktno involvirane u sve zločine, imaju ih direktno na mestu - kazao je Lukić i dodao da zbog toga nije bilo potrebe za tom teorijom za optuženje.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji, osvrnuo se na curenje dokumenata iz tužilaštva rekavši:

Kućna dostava dokumenata koja je vršena od strane nepoznatih lica iz kosovskog suda u Hagu organizaciji veterana OVK i curenje imena svedoka i učesnika imalo je zadatak da, s obzirom da je pitanje dana kada će se ta optužnica potvrditi, najteži zadatak, sačuvati živu reč za taj sud...

Beriša se osvrnuo i na Seljimijeve reči da je rat na Kosovu započeo sa Jašarijem, a da je završio sa generalom Klarkom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Automatski je on potvrdio ko je taj rat na Kosovu vodio, da to nije bio rat koji su vodili Albanci sa Kosova, već NATO - ocenio je Beriša.

Dragan Vujičić, novinar dnevnog lista "Večernje novosti", apelovao je na građane da pogledaju snimke i filmove o dešavanjima na Kosovu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sve je dokumentovano, sve postoji - istakao je Vujičić.

On je naglasio da je Džo Bajden jedan od arhitekata samoprograšene države Kosovo.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Branko Lukić

#Demo Beriša

#Dragan Vujičić

#OVK

#Suđenje