AKTUELNO

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je stav SAD prema Kosovu i Metohiji poznat i on se neće menjati dolaskom nove administracije i da da je to za njih nezavisna država.

Kako je naglasio, Srbija nije ista država kao 2008. godine i da se njen glas daleko sada čuje.

Petković je naveo da je SAD 2008. godine priznala nezavisnost Kosova, ali da su i od pre toga bili mentori kosovske nezavisnost, i da se to neće menjati. 

Foto: TV Pink Printscreen

-Veliki napredak je ostvaren što je predsednik Vučić uspeo da otvori teška vrata za srpsku stranu kada je reč o američkoj administraciji. Naša delegacija je primljena od strane najviših predstavnika SAD u Belu kući i potpisan je sporazum koji je u interesu Beogradu - rekao je Petković za Pink.

Kaže da je opozicija u Srbiji smatra da će se dolaskom Džoa Bajdena pojačati pritisci na Srbiju i da će to ubrzati kraj ove vlasti. 

Navodi da se zbog toga napada sve što se radi - mostovi, auto-putevi, ali i da se stvara opasna atmosfera u kojoj se javnost anestežira da su napadi na predsednika i njegovu porodicu, normalno, prirodno stanje. 

-SAD u mnogome neće menjati pravac, spoljna politika je unapred određena, ono što je važno sada se čuje srpski glas. To razume i nova administracija - rekao je on. 

Podseća da su najglasniji opozicioni lideri Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Borko Stefanović bili na vlasti kada je proglašena kosovska nezavisnost, da je zahvaljujući njima dijaloga Beograda i Prištine prebačen iz UN da se vodi pod okriljem Brisela.

#Odnosi

#Petar Petković

#SAD

#Srbija