AKTUELNO

Tokom današnje video-konferencije ministara spoljnih poslova učesnica „Berlinskog procesa“, čija je tema saradnja mladih i civilnog sektora u regionu, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković oštro je reagovao na nastup takozvane ministarke spoljnih poslova i dijaspore Kosova Meljize Haradinaj Stubla.

Naime, iako je sam format Berlinskog procesa statusno neutralan i bez obeležja učesnica, ministarka takozvanog Kosova uključila se putem video-linka sa simbolima te samoproglašene države. Ni to joj nije bilo dovoljno, pa je svoje vreme za obraćanje, umesto na teme današnjeg sastanka, iskoristila da kaže “da je Srbija agresor, a Kosovo žrtva, te da se Srbija nikada nije izvinila za svoje zločine na Kosovu, i da je ubijeno 1500 dece, a 200 hiljada žena silovano”.

Srpski šef diplomatije odmah je oštro reagovao na ovakvo istupanje Haradinaj Stubla, prvo ukazujući organizatoru da nisu ispoštovana pravila Berlinskog procesa od strane svih učesnika o statusno neutralnom predstavljaju i bez “nacionalnih” simbola, a potom se direktno obraćajući takozvanoj ministarski spoljnih poslova Kosov da izgleda da nije razumela format samom dijaloga I teme I da bi joj bolje bilo da se pripremi za ovakve konferencije.

Foto: Pink.rs

“Umesto što nepripremljeni dolazite na ovakve skupove, bolje bi bilo da ste sproveli Briselski sporazum i omogućili formiranje Zajednice srpskih opština, rekao je Selaković takozvanoj kosovoskoj ministrki spoljnih poslova”, istakao je Selaković.

Ministar Selaković je dodao da je Srbija posvećena miru i stabilnosti u regionu i okrenuta budućnosti, o čemu i saradnji među mladima I civilnim sektorom će govoriti na konfrenciji koja je i posvećena tome.

Aktuelna sitacija u Prištini, hapšenja albanskih zvaničnika i početak procesa u Hagu primetno unosi veliku nervozu među kosovske političare, pa se može očekivati da nemoćnih nastupa njihovih zvaničnika bude još više.

#Berlinski proces

#Kosovo

#Nikola Selaković

#video konferencija ministara spoljnih poslova