AKTUELNO

Američki vrhovni sud će odlučiti o pobedniku američkih izbora, ističu sagovornici Pinka navodeći da taj proces mora da se završi do sredine decembra. Skeptični su u popitanju procena da će doći do preorekata, a kako dodaju, Bajdena očekuje jako težak period.

Istoričar Nemanja Starović ocenjuje da je u političkom smislu korona kriza došla glave Donaldu Trampu.

- Uprkos svim nedaćama, desetinama miliona nezaposlenosti, obaranju svih pozitivnih makroekonomskih pokazatelja koje je Tramp uspeo da postigne do marta napravio je izvanredan rezultat. Učinio je trku neizvesnom, pomogao je republikacnima da zadrže Senat, da osvoje nekoliko mesta u predstavničkom domu. To su značajni rezultati, ali ne dovoljni da se izbori za drugi predsednički mandate – rekao je Starović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, proces pred sudom moras biti završen do 15. decembra.

On smatra da je teško da će Tramp napraviti preokret.

Starović je dodao je pred Bajdenom jako težak zadatak – biće između čekića i nakovnja – levog krila sopstvene stranke i republikanske većine u Senatu.

Reditelj Ljubiša Ristić se plaši da izborni proces u Americi neće imati srećan kraj.

- Hepi end će se čekati mesecima. Taj sukob, ta netrpeljivost, ta mržnja…to je nešto što temeljno oštećuje svako društvo, a posebno tako raspeto društvo kao što je američko – naveo je Ristić i dodao da ne zna da li će se preslikati na ceo svet.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je istakao, ti sukobi do kojih sada dolazi u Americi, to što će se sve nastaviti u ovim posebnom okolnostima korone, je samo uvod.

- Ovaj puzajući državni udar koji se dogodio preko televizijskih društvenih mreža, tek će dovesti do krize i sukoba. Možda Bajden slavi, ali na njegovom mestu, u toj situaciji, nema mnogo razloga za slavlje – rekao je Ristić.

Advokat Predrag Filipović iz Organizacije “Srbi za Trampa” kaže da se u jednom momentu čak u Mičigenu videlo da softver prebacuje glasove Donalda Trampa Džozefu Bajdenu.
On je mišljenja da je u Americi sasvim normalno da se stvari završavaju na sudu i Vrhovni sud imam konačnu reč ko je i da li je pobedio.
- Ako situacija ostane ovakva Bajden će biti prvi predsednik koji je stigao poštom – rekao je Filipović, napomenuvši da je Tramp dobio 71 milion glasova i da njega niko ne optužuje da je pokrao glasove.

Foto: TV Pink Printscreen

- U jednom momentu se to u Mičigenu videlo i na javnoj televiziji – navodi Filipović i dodaje da će to biti samo jedan od dokaza pred Vrhovnim sudom Amerike gde demokrsate, kako je naveo, nisu uspele da naprave nikakvu malverzacije i gde je drugi odnos snaga “6:3”.

#Izbori

#SAD