AKTUELNO

Skupština Srbije usvojila je večeras jednoglasno Zakon o ministarstvima, čime su se stvorili uslovi za formiranje Vlade Srbije.

Za je glasalo 205 poslanika koliko ih je bilo prisutno u sali. Zakon o ministarstvima predviđa da Vlada Srbije ima 21 resor, među kojima su tri nova: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, ravnopravnost polova, Ministarstvo za brigu o selu i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji. 

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su danas o amandmanima na Predlog zakona o ministarstvima, posle čega su glasali, a trebalo bi da mandatarka za sastav Vlade Srbije Ana Brnabić u sredu, 28.oktobra, predstavi svoj kabinet i ekspoze poslanicima.

Skupština Srbije usvojila Predlog zakona o ministarstvima

U Skupštini Srbije u 18 časova počelo je glasanje o Predlogu zakona o ministarstvima.

Gojković, Nedimović i Dmitrović podneli ostavke u Narodnoj skupštini

Administrativni odbor Skupštine Srbije rasmatrao je danas ostavke poslanika Maje Gojković, Marije Obradović, Radomira Dmitrovića, Branislava Nedimovića i Milana Krkobabića koji će svoj rad nastaviti u izvršnoj vlasti.

Odbor je takođe konstatovao i ostavku poslanika SNS Miloša Vučevića, Dalibora Radičevića, Nebojše Marjanovića, i Jasmine Palurović.

Odbor je predložio Skupštini Srbije da konstatuje prestanak mandata poslanika.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Izabrani predsednici više skupštinskih odboraU Skupštini Srbije danas su izabrani i predsednici više skupštinskih odbora, pa će tako Odbor za kontrolu službi bezbednosti i u ovom sazivu voditi poslanik SNS Igor Bečić, a Odbor za odbranu i unutrašnje poslove poslanik SNS Aleksandar Marković.

Nova predsednica Odbora za kulturu je poslanica SNS Sandra Božić.

Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava vodiće kao i do sada poslanica SNS Aleksandra Tomić, dok je za predsednicu skupštinskog Odbora za evropske integracije izabrana poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač.

Za predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo izabran je poslanik Muamer Zukorlić, a za predsednika Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije vodiće poslanica SNS Katarina Rakić.

Poslanik SNS Darko Laketić biće predsednik Odbora za zdravlje i porodicu. dok će Odbor za rad voditi poslanik SPAS-a Radovan Tvrdišić.

Novi predsednik odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova je poslanik Socijaldemokratske pratije Srbije (SDPS) Muamer Bačevac, a predsednik odbora za zaštitu životne sredine je poslanica SPS Ljubinka Rakonja.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Podneto 10 amandmana na predlog Zakona

Na predlog zakona podneto je 10 amandmana. Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu razmatrao je podnete amandmane, a predlagači iz poslaničkog kluba "Aleksandar Vučić - za našu decu" prihvatili su jedan koji je podnela poslanica SNS Jelena Žarić Kovačević.

Odbor je podneo i jedan svoj amandman.

Podršku zakonu najavili su poslanici većine, a za taj zakon, kako su naveli u načelnoj raspravi, neće glasati parlamentarci iz Ujedinjene doline-SDA Sandžaka i samostalni poslanik Vladan Glišić.

Posle sednice Predsedništva SNS poznat je predlog gotovo celog sastava vlade, izuzev potpredsednika, ministra prosvete i ministra bez portfelja.

Pošto završe raspravu o amandmanima poslanici će glasati, a u sredu se u parlamentu očekuje formiranje Vlade Srbije.

Ministra prosvete predložiće SPS, čiji će kadar voditi taj resor.

Mediji su preneli da će potpredsednici nove vlade biti Branislav Nedimović, Zorana Mihajlović, Maja Gojković, Nebojša Stefanović i Branko Ružić.

Od ukupnog broja članova vlade, kojih će biti 23, čak 11 su žene, i oko 50 odsto je novih ministara.

Predsednik SNS-a i Srbije Aleksandar Vučić rekao je u nedelju da SNS, ali i on lično, od vlade traži da se energičnije nego ikad država, time i vlada, suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji, da srpska ekonomija napreduje ogromnom brzinom, da Srbija sačuva samostalnost i nezavisnost i da ostane na evropskom putu.

Poslanici SNS-a su u skupštini poručili da će Vlada Srbije imati podršku u realizaciji tih ciljeva.

#Srbija

#skuština