AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas na to da je na desetine Hrvata trebalo da bude osuđeno na višedecenijske zatvorske kazne za ubistva Srba u Gospiću od avgusta do decembra 1991. godine.

Linta je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima podsetio da je u tom periodu ubijeno najmanje 124 Srba u Gospiću, a da je skoro polovina njih odvedena iz svojih kuća i stanova i ubijena 17. i 18. oktobra, kao i da su pronađeni i sahranjeni posmrtni ostaci svega 50 žrtava, dok se za ostalima još traga.

Za navedeni masovni i organizovani zločin gospićkih Srba, kako navodi Linta, osuđeni su samo tadašnji sekretar Operativog štaba u Gospiću Tihomir Orešković na 15 godina zatvora, tadašnji komandant 118. Brigade Mirko Norac na 12 godina i Stjepan Grandić na 10 godina.

Linta ukazuje i na to da je za vreme izdržavanja zatvorske kazne general Norac vodio normalan život, strudirao, venčao se, sagradio kuću i organizovao razne proslave kojima su prisustvovali visoki državni funkcioneri, kao i da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije još uvek nije pokrenulo postupak za masovni i organizovani ratni zločin protiv Srba u Gospiću.

Podsetio je da su Srbi doživeli teror u Gospiću i tokom Drugog svetskog rata, i to u prvom likvidacionom logoru koji je bio deo kompleksa koncenracionih logora na području Like.

Za samo 132 dana postojanja kompleksa koncentracionih logora Gospić-Jadovno-Pag od aprila do avgusta 1941. godine ubijeno je više od 38.000 Srba i oko 2.000 Jevreja i ostalih.

Gospićki i lički Hrvati nikad nisu priznali da su počinili genocid nad Srbima, niti su izrazili pokajanje i zatražili opraštaj, naveo je Linta i dodao da još nije izvršena ekshumacija ubijenih Srba, niti su obeležena stratišta.

#Gospić

#Hrvatska

#Lika

#Miodrag Linta

#Zločin