AKTUELNO

Dosad nismo videli ovakve izbornu kampanju u Sjedinjenim Američkim Državama, ni po pitanju ponašanja kanidata, ni po pitanju onoga što iznose, a ni po pitanju para, kaže Nebojša Čović, bivši potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Ističe da je za demokratskog kandidata Džoa Bajdena prikupljeno puno novca, a pre svega jer „duboka država“ na ovaj način može da pokuša da se vrati na stari kolosek.

Foto: TV Pink Printscreen

- I koncepti se razlikuju, pa je tako Tramp za Ameriku Amerikancima, dok je Bajden za koncept koji smo imali prilike da gledamo u Paks Amerikani posle Drugog svetskog rata. Imao sam nekoliko puta prilike da se sretnem sa Bajdenom i on važi za ekstremnog jurišnika anti-srpske varijante, da ne kažem srbomrsca. Davao je jako teške izjave kada su Srbi u pitanju, u grupaciji je albanskih lobista i dosta je doprineo da na Kosovu imamo situaciju koju imamo. On se zalagao za bombardovanje i NATO agresiju na Srbiju – kaže Čović za „Novo jutro“.

Foto: Tanjug AP/Matt Rourke

S druge strane, Tramp i njegova administracija imaju dosta neutralan odnos prema Kosovu.

- Nemaju opterećenje i repove iz prošlosti i u tome je suštinska razlika između Bajdena i Trampa. Brine me jedino zajednički cilj i činjenica da ne odustaju od Kosova kao nezavisne države, pa čak i pored jasnih elemenata da ono ne može biti država – kaže Čović.

#Nebojša Čović

#Novo jutro