AKTUELNO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je večeras da je svečano otvaranje rodne kuće Josipa Jelačića dokaz da je Srbija uređena država i da se ne pravi razlika među građanima, bez obzira na versku pripadnost.

''Rodna kuća bana Josipa Jelačića predstavlja jedan od najlepših primera gradnje u baroknom stilu u Novom Sadu iz 18. veka'', rekao je Vučević koji je prisustvovao svečanom otvaranju.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Vučević je istakao da ovaj događaj treba posmatrati u jednom širem kontekstu, jer on poseduje dublji sociološki i kulturni značaj.

On je podsetio da je Srbija na osnovu dogovora dva predsednika, Aleksandra Vučića i tadašnje predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović obezbedila sredstva u iznosu od 600.000 evra Hrvatskom nacionalnom vijeću koje je postalo jedini vlasnik ovog objekta.

''Grad je još 2012. godine obnovio fasadu, prozore i krov, s obzirom na to da je reč o objektu koji je pod posebnim režimom zaštite i od velikog kulturnog značaja'', rekao je gradonačelnik.

Svakako da ovaj događaj treba posmatrati u jednom širem kontekstu, jer on poseduje dublji sociološki i kulturni značaj.

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana, a u okviru proslave praznika Hrvatske zajednice u Srbiji ''Dan rođenja bana Josipa Jelačića'', svečano je otvorena kuća bana Jelačića u Petrovaradinu i predstavljen projekat renoviranja njene unutrašnjosti.

Na predsednikovu inicijativu, Vlada Srbije je obezbedila sredstva za otkup i obnovu kuće, i njeno stavljanje na raspolaganje Hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

#Miloš Vučevič