AKTUELNO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će Turska preispitati svoju poziciju o pridruživanju Evropskoj uniji ako još dugo bude čekala pred njenim vratima i ako, kako je naveo, potraje trenutni neprijateljski mentalitet nekih članica.

U intervjuu za Rojters Redžep Tajip Erdogan je ocenio da je odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da Tursku stavi na listu za nadzor propisa "potpuno politička" i da Ankara ne priznaje tu odluku.

Erdogan je ponovio da je spreman da pitanje članstva u EU stavi na referendum i da Turska i posle 54 godine ne može beskonačno da čeka na vratima.

-Ujedinjeno Kraljevstvo je pitalo svoje građane i oni su glasali za Bregzit. Oni su mirni, idu ka novoj budućnosti, a istu stvar je izvela i Norveška i ta ista stvar može da bude primenjena i na Tursku - rekao je Erdogan.

Pomenuo je i da je liderka desničarskog Nacionalnog fronta Marin le Pen na izborima u Francuskoj zapretila da će izvesti Francusku iz EU zaključivši da je Unija na ivici raspada. -Jedna ili dve zemlje ne mogu da održe EU u životu. Treba vam zemlja poput Turske, drugačija zemlja koja simbolizuje drugačiju veru, to bi ih učinilo veoma jakim. Ali, članice EU izgleda da ne shvataju tu činjenicu. Njima je veoma teško da prihvate muslimansku zemlju kao što je Turska - rekao je Erdogan.

Foto: Tanjug

Govoreći o Siriji, ponovio je svoj stav da nema rešenja sirijskog konflikta dok je predsednik Bašar el Asad na vlasti.- Asad nije adresa za perspektivno rešenje u Siriji. Sirija treba da se oslobodi Asada kako bi moglo da se pojavi rešenje - naveo je Erdogan. Takođe je ukazao na omekšavanje ruske podrške Asadu rekavši da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin da on nije "Asadov advokat".

Takođe, je najavio povratak u vladajuću Partiju pravde i razvoja kada izborna komisija proglasi zvanični rezultate referenduma koji mu daje veća ovlašćenja.

#Brisel

#Redžep Tajip Erdogan

#Turska

'