AKTUELNO

Danas u 18 sati biće svečano otvorena kuća bana Josipa Jelačića u Novom Sadu. Svečanom otvaranju prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je ponosan što je država Srbija ispunila sve ono što je najavila da će uraditi u međudržavnom sporazumu u odnosu na ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugovorio sa tadašnjom predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović u smislu podrške hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji.

- Ovde se nalazi možda jedna od najlepših zgrada ne samo u Novom Sadu, već i u Srbiji, građena je u baroknom stilu, tu je rođen grof Ban Jelačić. Ona je 2012. godine spolja rekonstruisana, fasada, prozori i krov su rađeni, a zahvaljujući podršci predsednika i Vlade Srbije Hrvatsko nacionalno veće je dobilo podršku od 600.000 evra i postalo vlasnik ovog objekta - rekao je Vučević za TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, danas će predstavnici Hrvatskog nacionalnog veća predsedniku Vučiću predati projekte u smislu unutrašnje adaptacije objekta i dodao da se time ulazi u finalnu fazu sređivanja ovog prostra

- Ovde narativ nije samo građevinski, već ima dublji značaj, ovo je potvrda da su svi građani u Srbiji jednaki, bez obzira na njihovu versku, nacionalnu i polnu pripadnost, potvrda da je Srbija zemlja jednakih i ravnopravnih građana i to moraju biti principi koji prožimaju naše društvo i to bismo mi voleli da vidimo kada je reč o našim sunarodnicima u zemljama u okruženju, da imaju ovakav status. Ovo je dobra prilika da predsednik i Vlada razgovaraju sa predstavnicima Hrvatske vlade, uvek je dobro razgovarati i biti zajedno. Svakako da naši odnosi nisu jednostavni, ali moramo težiti da u ekonomskom i kulturološkom segmentu budu najbolji mogući - zaključio je Vučević.

#Miloš Vučević

#Novi Sad