AKTUELNO

Predsednik Srbije sastao je se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom sa kojim je razgovarao o primeni dogovorenog iz Briselskog sporazuma i formiranju Zajednice srpskih opština. Lajčak je u Beograd stigao iz Prištine, gde je boravio prethodna dva dana i razgovarao sa kosovskim predstavnicima, pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština i nastavku dijaloga.

- Imali smo dobar i racionalan sastanak o daljoj budućnosti dijaloga Beograda i Prištine. Ugovorili smo nastavak dijaloga, i želju da se stvore bolji odnosi između Srba i ALbananaca – kazao je predsendik Vučić na početku obraćanja.

Predsendik je istakao da je zadovoljan razgovorom koji je imao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine.

- Izrazili smo zajedničku ocenu koja je dobra i zadovoljavajuća o ekonomskim kretanjima između Beogarda i Prištine. Slobodan protok robe, kapitala i usluga su važni za obe srane – rekao je predsednik i dodao da je treća tačka razgovora ekonomska budućnost Srbije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kaže da je postavio uslov bez kojeg dijalog ne može da se nastavi.

- Važna je pozicija Srbije u EU, a taj put je značajno je određen napretkom u odnosima sa Prištinom - ukazao je predsednik.

Vučić je istakao je da EU, kroz ove posete, pokazuje interesovanje za pitanje odnosa Beograda i Prištine.

- Insitirao sam na punoj implementaciji Briselskog sporazuma. To je važno za sve nas – kazao je Vučić i zahvalio Lajčaku na potpunoj saradnji oko daljeg dijaloga Beograda i Prištine - naveo je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Bolje da imamo razgovor i dijalog. Mi smo spremni za nastavak dijaloga, idemo u Brisel. Želimo kompromis – dodao je.

Lajčak je rekao da je cilj kom Evropska unija teži normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

View this post on Instagram

Pазговор je био добар, рационалан и озбиљан. Анализирали смо све постигнуто и оно што је важно то је да смо договорили наставак дијалога и пуну посвећеност Републике Србије наставку тог процеса и жељи да се дође до компромисног решења у циљу стварања бољих односа између Срба и Албанаца и нормализацији односа, кроз одлуке УН и ЕУ, између Београда и Приштине. Србија je отворена за све теме, али инсистира на имплементацији Бриселског споразума. Какве год разговоре да имамо, ма колико тешке, можда понекад и лоше, боље да имамо дијалог, разговоре, него да не разговарамо. Ако нема разговора, може увек да дође до инцидената, угрожавања живота људи, инцидената. То никоме није у интересу. Cа специјалним изаслаником ЕУ за преговоре Београда и Приштине Мирославом Лајчаком

A post shared by Александар Вучић (@avucic) on

- Cilj ovog procesa je da se Srbija što više približi Evropskoj uniji. Za prethodan četiri meseca učinjen je veliki pomak - rekao je Lajčak i dodao da se sada rešavaju ozbiljnija pitanja.

-Mislimo da je normalizacija važna za sve. Nismo tu primoravamo bilo koga na nešto. Jedan cilj je normalizacija, drugi je da se i Srbija približi članstvu EU, to važi i za Kosovo. Milim da smo napravili dobar pomak u poslednja četiri meseca. Imali smo tri sastnka na nivou Vučića i Hotija, dogorili smo se oko pitanja vazanih za nestala lica, ekomsku sradnju i sada se bavimo osetljivim pitanjima – rekao je Lajčak, isitčući da je takođe važna tema i Zajednica srpskih opština.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

-Ne sme da ostane ni jedno ne rešeno pitanje – dodao je.

-Sve što je bilo dogovoreno, mora da se ispuni i to je ključ svega. Vratio sam se iz Prištine, i tamo je takođe utisak isti. Sve mora da se ispuni, proces dijaloga se nastavlja. To je u interesu svih – kazao je Lajčak.

-Što se tiče ZSO, tu je sve dogovoreno i potpisano. Sledeći korak su pregovori o statusu i to će biti u Briselu – rekao je Lajčak odogvarajući na pitanje novinara.

Vučić je podsetio na potpisivanje Briselskog sporazuma 2013. godine između Begogrda i Prištine i to podrazumeva formiranje ZSO.

-Tu se nalaze tačke koje mora da se ispune. Polcija, pravosuđe i lokani izbori su izvršeni. Albanci nisu izvršili samo jednu i obaveznu tačku. U sporazumu takođe piše da će se ispunajvati istovremeno. Oni sedam ipo godina nisu mrdnuli prstom. Kažu da to nije u skladu sa njihovim navodnim ustavom, ali koga to briga - kazao je Vučić

Kaže da što se Srbije tiče, ispuniće svaku tačku koja je potpisana i spremna je na sradnju.

- Poštujem rad i trud gospodina Lajčaka. Poštujem trud EU da se do kormpromisa dođe - kazao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

- U našem je interesu da imamo mir i kompromis. Sukobi su loše rešenje, to je važno – naglasio je.

Na pitanje novinara o roku koji je vezn za postizanje sporazuma, Lajčak je rekao da je svima u interesu da se poštuju dogovori.

- Spremni smo da pomognemo da se proces ubrza. Taj proces je vezan za evropsku perspektivu. Što se prijema Srbije u EU tiče, ubeđen sam da uspeh dijaloga će puno zančiti Srbiji – kazao je Lajčak.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

O otkazivanju dolaska predsednika Rusije Vladimra Putina, krajem oktobra u Beograd, Vučić je rekao da nema precizan odgoovr o njegovoj poseti Srbiji, ali da otkazivanju može da presudi situacija sa koronom u Srbiji.

- Više puta sam razgovarao, on jedva čeka da dođe, ali ima veliki broj obolelih od korone. Još nemamo precizan odogovor o tome – rekao je.Najavio je i dolazak ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova u Beograd, odgovarajući na pitanje, da je siguran da niko ne zaobilazi Srbiju.

#Aleksandar Vučić

#Miroslav Lajčak

#Politika