AKTUELNO

Kako je istakao premijer, postavlja se pitanje zašto sada i šta su im prave namere.

Kako je danas u Leskovcu izjavio premijer Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući izjave albanskih i kosovskih političara o velikoj Albaniji, očigledno je reč o dobro koordinisanoj akciji albanskih političara iz Albanije i sa teritorije KiM, ali i Albanaca iz Preševske doline, i u to nema nikakva sumnje.

U tom se smislu postavlja samo nekoilko pitanja: da li Albanci to rade sami ili u koordinaciji s nekim drugim, možda i sa nekog drugog kontinenta, zašto sada i šta su im prave namere.

Foto: Tanjug

Odgovarajući na ta pitanja naveo je da se sve kreira u saradnji s najmanje jednom tajnom službom, za šta, dodao je, postoje dokazi, da smatra da je rec o pokušaju legitimizacije albanskog pitanja uvođenjem dublje u problem Makedonije i, takođe da se radi o tome da se Srbija isprovocira da regauje neodgovorno i da oni spadnu žrrtve.

Kako je rekao, zabrinut je i to ne zbog naše nego tuđe neodgovosnoti i još jednom je ponovio da su našle tragove delovanja jedne strane službe sa službama iz Albanije i Prrištine.

- Nije reč o jednoj od najvećih svetskih sila - rekao je Vučić.

On je ponovio da smatra da je mogući cilj svakodnevnih izjava o velikoj Albaniji da se ta priča potpuno legitimizuje i postane potpuno normalna i da više nikome ne pada na pamet da na to reaguje.

Pročitajte još: Vučić u Leskovcu: Radimo na izgradnji i modernizaciji novih 255 kilometara pruge. Od Beograda do Valjeva stizaće se za manje od sat vremena (FOTO)

I Musliju je, navodi, ubačen u celu priču kako bismo mi od njega napravili albanskog nacionalnog heroja i kako bi se napravila priča da su njegova prava ugrožena.

Kaže da je u izjavama na ovu temu vodio računa o svakom izgovorenom slovu i da to i danas čini a razlog je što će da se vrati u Beograd, a da narod u Bujanovcu, Preševu, na KiM, gde, kaže, nemamo efektivnu vlast od 1999. godine, trebada se oseća sigurnije i bolje.

Rekao je i da postoji još jedna zemlja koja pokazuje iznenađujuće interesovanje za Balkan, da je on tim interesovanjem iznenađen, da oni žele da ostvare što veći uticaj na albanski korpus na Balkanu, te da će razgovarati s predsednikom te zemlje.

Ponovio je da je za njega stepen agresije koji se čuje i oseća iz izjava političara Albanaca, a posebno prema, EU gotovo neverovatan, te podsetio da su Johanesa Hana optužili da reaguje po nalogu Srbije, što je za njega, dodao je, zastrašujuće.

Vučić je rekao da je veoma važno ono što je Han rekao, te da ga zbunila oštrina Tačijevog napada na EU i na Hana, budući da je EU, kako je naveo, svoju reakciju dala u najblažoj formi.

Možda EU potcenjuje to što se zbiva i u Tirani i u Prištini, u delu lokalnih organa vlasti Bujanovca. Mi pažljivo pratimo šta se dešava, ističemo želju da sačuvamo mir i stabilnsot gotovo po svaku cenu, ali granice da menjate na takav način, pretite i kreirate nešto na uštrb teritorije i Ustava Srbije, to nećemo dozvoliti - rekao je Vučić.

On je dodao da nije siguran da je sve to upereno protiv Srbije, već da mu se čini da je bilo "gađaj Srbiju javno, a šalji poruku nekom drugom".

Inače, zahvalio je Hanu što je smeo da kaže ono što svi u Evropi i svetu misle, ali se plaše da izgovore, te dodao:

- Videćemo šta će reći i EU, naravno, Nemačka, Rusija i Amerika kao velike sile - rekao je premijer.

Komentarišući Muslijevu izjavu da Vucić zna da će biti formirana Velika Albanija, Vučić je rekao da Srbija zna šta je naša teritorija, da imamo naš Ustav, da nikoga ne diramo i nikome ne pretimo, te da svako može da govori šta želi, ali ne i da čini šta hoće.

Foto: Tanjug

- Ne znam šta ćete da formirate, ne znam gde ćete da formirate, ali na teritoriji Srbije to nećete da formirate. Za to imate moju tvrdu reč, a dobro znate da držim do reči koju dam -istakao je Vučić.

Kako je primetio, nije slučajno u Jasenovcu tri godine zaredom govorio da se Oluja i Bljesak neće ponoviti, iako zna da se ne mogu ponoviti na istoj teritoriji, već je, kaže, time želeo da upozori druge da treba da znaju da Srbija želi mir is tabilnost, ali da neće dozvoliti otimanje teritorije niti ponižavanje.

Građanima je poručio da ne treba da ih plase izjave o stvaranju nekakvih novih država na uštrb naše teritorije i istakao da će Srbija sačuvati mir i stabilnost.

#Albanija

#Aleksandar Vučić

#Kosovo

#Leskovac

'