AKTUELNO

Za dijalog Beograda i Prištine bi bilo korisnije da je Hašim Tači specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka informisao kada će omogućiti formiranje Zajednice srpskih opština, umesto što mu je izneo spisak želja, kaže direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

On je naveo da je Tači trebalo da informiše Lajčaka kada će omogućiti formiranje ZSO, umesto što mu je izneo spisak maštarija o "međusobnom priznanju" i članstvu samoproglašenog Kosova u UN.

Kako je saopštila Kancelarija za KiM, Petković je rekao da kandidovanje tema koje nisu u sferi realnog neće pomoći da se dijalog pomeri sa mrtve tačke.

"Jedini način da proces normalizacije odnosa bude nastavljen, ne samo formalno već i suštinski, jeste da Priština ispuni svoje obaveze preuzete pre sedam i po godina i konačno prestane da opstruira formiranje ZSO", naveo je Petković.

Budući da Lajčak posle razgovora nije učestvovao u Tačijevom "propagandnom programu", kaže Petković, ostali smo uskraćeni za informaciju kako EU reaguje na činjenicu da Prištini ništa ne znače ni potpisi na sporazume niti data reč, ali veoma brzo ćemo to saznati.

Poručio je da Beograd ostaje iskreno i nedvosmisleno opredeljen za dijalog, ali i da produktivnog dijaloga ne može biti sa nečasnim i nekredibilnim sagovornicima.

"Siguran sam da ćemo naići na razumevanje naših evropskih partnera. Priština mora da omogući formiranje ZSO sa svim onim nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima", kaže Petković.

Napomenuo je da, osim što ni mi ni predstavnici EU nemamo vremena za hirove Prištine, ni srpski narod na Kosovu i Metohiji nema više volje ni snage da trpi zanemarivanje i nipodaštavanje od albanskih političkih struktura.

#Hašim Tači

#Kosovo

#Miroslav Lajčak

#Petar Petković