AKTUELNO

Jovan Kovačić, predsednik organizacije East-west bridge, govoreći o izborima u SAD kaže da je kovid nešto na šta niko nije računao i da se na početku kampanje činilo da će to biti lakši posao za Donalda Trampa.

Kovačić je rekao da je tada ekonomija imala potpuno drugačije indekse i pokazatelje.

- Sada imamo situaciju kakvu imamo. Niko to nije mogao da predvidi. Tramp, ne treba ja da ga branim, ali on je još samo jedna u nizu žrtava lidera u celom svetu koji su pokušali da urade nešto svoje, da prkose toj pošasti koja je odnela ozbiljan danak i promenila naše živote - izjavio je Kovačić u emisiji "Pravac" autora i voditelja Aleksandra Vasića.

Foto: TV Pink Printscreen

Kovačić kaže da je pandemija osiromašila određene grane privrede, kao što su turizam, avio-saobraćaj i ugostiteljstvo, a povećalo kapital farmaceutskih kompanija.

- Tramp je pokušao svojim mačo ponašanjem da kaže da to nije toliko bitno, nadajući se da nije i pokušao je da ulije neku hrabrost, nadu, svojim biračima - ocenio je Kovačić.

Kovačić se osvrnuo i na to što je Tramp bio zaražen koronavirusom i rekao da je on imao najbolju moguću negu, koja nije dostupna prosečnom Amerikancu.

- Sad smo došli u jednu fazu gde su svi pokazatelji ispitivanja javnog mnjenja na strani Bajdena, neki više, a neki manje... Ja bih ipak rekao, ma koliko to sad delovalo nemoguće da Tramp pobedi, ima još vremena, da su jako važni autentični ekonomski pokazatelji - naveo je Kovačić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, glasanje putem pošte je već počelo, ne zna se koliko je ljudi glasalo, kao ni to koliki će biti odziv.

Govoreći o protestima u Americi i podeljenosti koja trenutno tamo postoji Kovačić kaže da je to veliki problem za SAD.

Kaže se da je ranije predsednik Amerike bila neprikosnovena institucija i stožer okupljanja svih Amerikanaca.

Foto: Twitter.com/@Breaking911

- Bojim se da je to totalno razbijeno sada. Ušli su i u fazu da čak ni američka zastava njima nije tolika svetinja, kao što je bila - rekao je Kovačić i podsetio da ranije zastava ni slučajno nije smela da dodirne zemlju, odmah bi bila spaljivana.

Ove scene što smo gledali poslednja četiri meseca - bojim se da je duh izašao iz boce i sada je interesantno razmišljati ko može to da reši. Ko može da primiri ili pomiri, ko može da očisti ulice od demonstranata ili bandita... Da li to može Bajden, ili to može lakše Tramp? Bojim se da će i jedan i drugi da se suoče sa tim da se to otelo kontroli.

Kovačević je rekao da će biti vrlo interesantno videti šta će, ko god da dođe na vlast, uraditi u prvih par meseci da reši to što se dešava na ulicama.

Podsetimo, predsednički izbori u SAD zakazani za utorak 3. novembar 2020. godine, biće 59. četvorogodišnji američki predsednički izbori. Birači će glasati za predsedničke kandidate koji će zatim 14. decembra 2020. ili izabrati novog predsednika i potpredsednika ili ponovno izabrati sadašnjeg nosioca dužnosti.

Foto: Tanjug AP/Evan Vucci, Patrick Semansky

U slučaju da nijedan kandidat ne dobije najmanje 270 izbornih glasova potrebnih za pobedu na izborima Predstavnički dom Sjedinjenih Država će izabrati predsednika od tri kandidata koji su dobili najviše glasova, a Senat Sjedinjenih Država će izabrati potpredsednika iz kandidata koji su dobili dva najveća broja.

Predsednik Donald Tramp iz Republikanske stranke, koji je izabran 2016. godine, traži reizbor na drugi mandat. Iz Demokratske stranke kandidat je Džo Bajden.

#Donald Tramp

#Džo Bajden

#Izbori

#SAD

#jovan kovačić