AKTUELNO

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je sinoć u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, nije želeo posebno da komentariše tvrdnje Sarajeva da je "na delu srpsko-hrvatsko udruživanje", jer su one, kaže, uobičajene.

Čović je za Fenu rekao da je susret u Beogradu bio prijateljski uz radnu večeru.

- Razmenili smo mišljenja o stanju evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, ali i o svim regionalnim temama - rekao je Čović, koji je i zamenik predsedavajućeg Doma naroda PS BiH.

Da se, kaže, nisu sastali, onda bi neki prigovarali zašto se ne sastaju.

- Procena je bila da se nađemo i razgovaramo - rekao je Čović i dodao da njemu ne bi smetalo da se sutra susretnu Vučić i Izetbegović ili neko treći.

Poseta Beogradu je, ističe, bila vrlo transparentna i najavljena.

Rekao je da je, kao predsednik HDZ, sagovornike informisao i o pripremama za lokalne izbore.

- Očekujemo pobedu u svim sredinama gde su Hrvati većina. Vučića zanima puno toga u BiH, jer ga puno toga veže za BiH, od njegovih korena pa nadalje. To je bio prijateljski razgovor koji ni na koji način ne skrnavi odnose tri naroda u BiH. Poznato je da se on zalaže za jednakopravnost konstitutivnih naroda u BiH, njihovo legitimno predstavljanje, poštovanje Dejtonskog sporazuma - istakao je Čović.

Prema njegovim rečima, koncept regionalnih razgovora trebalo bi da bude nastavljeno i može doneti dobar rezultat za sve u BiH.

- Mi treba sve susede da imamo na svojoj strani. Ako želimo nešto korisno da radimo u spoljnoj politici BiH, moramo znati da naši dometi nisu veliki i to prvenstveno treba da bude dobrosusedska politika kada prema sva tri suseda. To nikada ne smemo potceniti, jer imamo problema u vođenju spoljne politike - rekao je, između ostalaog, Čović.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kritikovao je susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i zamenikom predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem, navodeći da nije u redu što predsednik Vučić nije na sastanak pozvao i političkog predstavnika Bošnjaka u BiH.

#Aleksandar Vučić

#Beograd

#Dragan Čović

#Milorad Dodik

#Večera