AKTUELNO

Gradonačelnici Novog Sada i Banjaluke, i zamenik gradonačelnika Beograda bili su sinoć gosti u četvrtoj emisiji manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, koju Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji realizuje kao šest kolažnih tv emisija na RTRS-u, RTS-u i 44 regionalne i lokalne televizije.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da je veoma važno što Srpska ima svoje predstavništvo u Srbiji, da postoji manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" i podsetio da se u Srbiji obeležava Dan Republike Srpske, a da je na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika uveden i novi zajednički praznik, Dan srpskog jedinstva.

- To je datum proboja Solunskog fronta, kada je jurišem biblijskih razmera srpske vojske došla sloboda i za ono što zovemo danas Vojvodinom, ali i ono što zovemo Republikom Srpskom, koje su do tada pripadale drugim imperijama. Zahvaljujući tome mi smo dobili slobodu i mogućnost da pričamo na svom jeziku, ispoljavamo svoju veru i kulturu - rekao je Vučević.

Foto: Grad Novi Sad

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je podsetio da su Banjaluka i Novi Sad već gradovi pobratimi, a da predstoji potpisivanje Povelje o bratimljenju Banjaluke i Beograda.

- Želimo da povežemo omladinske organizacije, univerzitete, sport, da u narednih godina radimo na ideji da Banjaluka konkuriše za Evropsku prestonicu mladih - rekao je Radojičić i najavio da Banjaluka ulazi i u koncept naučno-tehnoloških parkova, koje imaju i Beograd i Novi Sad, što je razvojna šansa i da se mladi ljudi zadrže u Srpskoj.

Foto: Grad Novi Sad

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je već razgovarano da neki od poznatih beogradskih festivala - FEST, BITEF, BEMUS, džez festival, imaju i svoja skraćena izdanja u Banjaluci, kao i da beogradska pozorišta Atelje 212 i Beogradsko dramsko pozorište odigraju predstave u Banjaluci.

- Ako već dolazi neko iz inostranstva u Srbiju, onda gostovanje treba da vide i građani više gradova, između ostalog i Banjaluke, jer tako stvaramo jedinstven kulturni prostor. Ako već nismo jedna država, onda da imamo jedinstven kulturni prostor, da pokažemo da smo jedan narod - rekao je Vesić.

#Dani Republike Srpske

#Goran Vesić

#Igor Radojičić

#Miloš Vučevič