AKTUELNO

Nakon što su ostali bez prostorija u Nušićevoj ulici u Beogradu, gde je bila smeštena centrala stranke, ali i u Nišu i Novom Sadu, demokrate bi uskoro mogle da ostanu bez lokala na Terazijama, kao i u gotovo svim većim gradovima i opštinama u Srbiji.

Samo za prostor na Terazijama, u kojem je trenutno smešten "glavni štab" struje DS koja podržava Zorana Lutovca, ova partija duguje hiljade evra na ime zakupa. Nije bezbedna ni druga struja, koja je za predsednika izabrala Branislava Lečića i koja je, nakon iseljenja iz Nušićeve, smeštena u prostorije opštinskog odbora Zvezdara. I ove prostorije, kao i kvadrate drugih opštinskih odbora u Beogradu, demokrate bi takođe mogle uskoro da napuste.

Osim dugova koji stranku guše još od kampanje za parlamentarne i predsedničke izbore 2012. kada su izgubili vlast, DS opterećuje i povećana cena zakupa, jer kao vanparlamentarna stranka, sada moraju da plaćaju punu cenu. To je veliki probem za demokrate, jer nemaju nijedan lokal u vlasništvu, već su svi iznajmljeni.

Situaciju dodatno komplikuje i to što je stranka raspolućena i trenutno je na snazi dvovlašće, jer i Lutovac i Lečić tvrde da su legalni i legitimni predsednici. U opštem rasulu koje je nastalo zauzimane su prostorije, menjane brave, iznošeni kompjuteri i kancelarijski materijal.

Dok se čeka da Ministarstvo državne uprave odluči da li će prihvatiti zahtev Lečića da ga upiše kao predsednika DS, sve su veće šanse da će, ko god da na kraju bude prihvaćen kao zakonski zastupnik, moći samo da proglasi bankrot. Naime, ukupan dug DS, prema podacima NBS, u međuvremenu, dostigao je čak 70,8 miliona dinara, a račun je u blokadi duže od pet godina.

#DS

#Iseljavanje

#Terazije