AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da će na vežbi "Sadejstvo 2020", koja počinje na Pešteru sutra u podne, građani moći da se uvere kakva je srpska vojska i koliko Srbija može da bude sigurna i mirna.

"Mi ćemo sutra izvesti 3.000 ljudi na Pešter, više od 40 vazduhoplova, 150 borbenih i neborbenih vozila, mnogo bojeve municije i naoružanja. Ovo je poruka da imamo modernu, organizovanu, snažnu vojsku, koja je u stanju da brine o miru i bezbednosti svih građana naše zemlje i svih Srba, gde god oni da žive", naglasio je ministar Vulin.

On je rekao da će se u to da li je sve spremno za sutrašnju vežbu uveriti na današnjoj generalnoj probi na Privremenom poligonu Pešter.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

"Prvi put ćete videti da su svi helikopteri naoružani i svi će dejstvovati i pokazati da mogu da budu upotrebljeni ne samo za transport, nego i da su u stanju da budu moćne i borbene mašine", kaže Vulin.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vulin je naveo da za sve te vazduhoplove, i Mi-35 i MiG-29 i Mi-17 je, kako Evropska unija voli da kaže, ''kriv" Aleksandar Vučić.

"Moram da kažem zaslužan je predsednik Vučić za to što smo se opremili, kupili i nabavili sva ta moderna sredstva koja ćemo sutra prikazati", kaže Vulin.

Prema njegovim rečima, decenijama nismo ovako nešto radili sa bojevom municijom.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

"Nekada nismo imali gume, gorivo, avione. Zahvaljujući Vojnotehničkom sporazumu koji je postigao predsednik Vučić sa predsednikom Putinom mi danas imamo 14 aviona MiG-29, zahvaljujući dobrom stanju našeg budžeta imamo i gorivo i gume i ispravne vazduhoplove, a oduvek smo imali izvanredne pilote", naglasio je Vulin.

Zahvaljući sadašnjoj opremljenosti vojske, kaže Vulin, pripadnici Ratnog vazduhoplovstva imaju priliku da se uvežbavaju sa bojevom municijom u svojoj zemlji, što ranije nije bio slučaj.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Naveo je da je prošlo oko 20 godina kada je MiG-29 poslednji put ispalio raketu vazduh-zemlja i prošla je čitava jedna generacija pilota koji nikada nisu ispalili raketu i nisu probali bojevu municiju, izuzev na poligonu u Bugarskoj jednom godišnje, ili jednom u dve godine.

#Aleksandar Vulin

#Vojska Srbije