AKTUELNO

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji danas je, pre sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, razgovarao sa predstavnicima civilnog društva okupljenim u Nacionalnom konventu o EU.

Varheji je istakao da ni veoma izazovne okolnosti kojima smo svi izloženi zbog pandemije kovida 19, nisu preusmerile pažnju EU na ovaj deo Evrope. 

"Ovaj region je prioritet za nas i on svakako ima evropsku perspektivu", rekao je Varheji. 

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Naveo je da izveštaj EK o Srbiji, koji danas predstavlja u Beogradu, konstatuje pozitivna dešavanja, pogotovo po pitanju usklađivanja zakonodavstva. 

Varheji je konstatovao da je pre krize Srbija imala snažan uspeh, pre svega, na ekonomskom planu, ali da bi trebalo da pojača strukturne reforme, posebno kada je reč o restruktuiranju javnih preduzeća. 

"Po pitanju vladavine prava, očekujem i nadam se da ćete izveštaj videti kao podstrek za dalje unapređenje", rekao je evropski komesar i izrazio uverenje da će izveštaj biti koristan novoj Vladi Srbije. 

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Koordinatorka Nacionalnog konventa za EU Nataša Dragojlović rekla je da im je drago što mogu "iz prve ruke" da čuju procenu napretka Srbije ka članstvu u EU. 

Ona je dodala da i Konvent predstavlja godišnju knjigu preporuka, sa procenom napretka, koju priprema 760 organizacija civilnog društva u Srbiji, koja imaju zajedničku viziju - članstvo Srbije u EU. 

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

"Možemo da kažemo da smo kredibilan partner i vladi i EU. Ovo je prilika da uporedimo našu procenu sa EK i da pričamo i sa vladom i sa građanaima koji su ti naredni koraci koje Srbija treba da preduzme", rekla je Dragojlović. 

Navela je kao pozitivno što je ovog puta uz Izveštaj predstavljen i Investicioni plan, jer će Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana dobiti podršku barem kao što je bio slučaj sa zemljama centralne i istočne Evrope. 

Skup, koji je prenošen onlajn, na fejsbuk stranici Delegacije EU u Srbiji, otvorio je šef Delegacije Sem Fabrici. 

#Oliver Varheji