AKTUELNO

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp uputio je juče pismo predsedniku Srbije Aleksandaru Vučiću u kojem se zahvaljuje za zajednički rad na trajnom miru i prosperitetu na Balkanu.

Ovakve reči potvrđuju da su odnosi između dve zemlje na uzlaznoj putanji, navodi novinar „Večernjih novosti“ Dragan Vujičić.

- Možda pismo zvuči protokolarno, ali je više signal da smo na stazama nove politike. Lepo je ovo pročitati – kaže Vujičić za „Novo jutro“.

Foto: TV Pink Printscreen

Na pitanje da prokomentariše naslove pojedinih medija u kojima se navodi da je „Vučić preskočio Evropsku uniju i vezao se za Ameriku“, Vujičić smatra da to nije tačno i podseća na sastanke i sa predsednikom Kine Si Đinpingom, i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, ali i sa brojnim drugim svetskim liderima.

- Srbija je, mogu da kažem, u punom kapacitetu na glavnom koloseku svetske politike – kaže novinar „Novosti“.

Mišel Zubenica, direktor Centra za međunarodnu javnu politiku, kaže da je jasno da su između rukovodstva Srbije i administracije Donalda Trampa uspostavljeni bliski kontakti.

- Amerika prvi put posle mnogo godina ima sluha za srpske stavove. Ne može se reći da je reč o pro-srpskim stavovima, ali su svakako bolji od onih koje su imale prethodne garniture u Beloj kući. To se videlo i kroz potpisivanje Vašingtonskog sporazuma, koje Amerikanci cene, a što je Tramp i dokazao pismom i obećanjem da će posetiti Beograd, ako osvoji drugi mandat – kaže Zubenica za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da su dobri odnosi sa SAD prioritet za Srbiju, te da ih treba sačuvati, makar se vlast i promenila.

- Kada bi na izborima u novembru pobedio Tramp, to bi mnogo značilo za dalje unapređenje naših odnosa – kaže Zubenica.

#Dragan Vujičić

#Mišel Zubenica

#Novo jutro