AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona i narodni poslanik Miodrag Linta ocenio je kao sramno hapšenje Srba u selu Negoslavci pored Vukovara, kao i da to predstavlja smišljenu provokaciju Hrvatske i novi pritisak na Srbe.

"Očigledno je da je u pitanju brutalna demonstracija sile i zastrašivanje nevinih ljudi kako bi se preostali Srbi proterali sa svojih vekovnih ognjišta", naveo je Linta u saopštenju i dodao da brojne činjenice pokazuju da nijedan od uhapšenih Srba nije počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na Ovčari.

Linta ističe da je hrvatska policija u ranim jutarnjim časovima uhapsila osam Srba od koji su šestorica u toku dana pušteni na slobodu (Branko Abadžić, Dušan Božičković, Golub Planinac, Ljubo Mišanović, Ratko Latinović i Vojo Ivčević). Preostala dvojica Srba (Vojin Krstić i Draženko Đokić) su zadržani u pritvoru.

On podseća da su svih osam uhapšenih Srba više puta bili na informativnim razgovorima u prethodnih 20-tak godina i da su se uvek uredno odazivali na pozive policije.

"Vojin Krstić je bio čak četiri puta na informativnom razgovoru u Osijeku a peti put nije ni išao jer je policija povukla svoj poziv na informativni razgovor koji mu je uputila 22. maja ove godine", napominje Linta.

Linta je pozvao Ministartsvo spoljnih poslova Srbije da uputi protest zvaničnom Zagrebu i zahteva da Vojin Krstić i Draženko Đokić budu pušteni na slobodu u najkraćem vremenskom roku.

On smatra da Srbija ne sme više da dozvoli da se Srbi u Hrvatskoj hapse bez ikakvih dokaza i da se protiv njih pokreću montirani sudski postupci na osnovu, kkao kaže, lažnih i izmišljenih iskaza svedoka-saradnika.

Pozvao je i Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu da počne da pokreće istrage i podiže optužnice vezano za više od 120 ubijenih srpskih civila u Vukovaru pre početka rata, navodi se u saopštenju.

#Hapšenje

#Hrvatska

#Miodrag Linta

#Srbi