AKTUELNO

Kristijan Veršic, dopisnik ORF za jugoistočnu Evropu, govoreći o sukobima u Nagorno-Karabahu kaže da postoji mogućnost uvlačenja velikih sila u konflikt.

Veršic je rekao da taj konflikt postoji već 30 godina i da je izbio još kada je Gorbačov bio na vlasti.

- Zamrznuti konflikt uvek ima potencijal da izbije... Odnosi između Azerbejdžana i Jermenije su narušeni i oprerećeni više od 100 godina - izjavio je Veršic u Novom jutru TV Pink.

Veršic kaže da ako institucije ne mogu da prekinu taj sukob, onda to jedino može velika sila.

Foto: TV Pink Printscreen

- OEBS ima tu funkciju da nadgleda sukob, ali to nije sila koja to ne može da reši - ocenio je Veršic.

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, kaže da i sa Azerbejdžanom i sa Jermenijom Srbija ima tradicionalno dobre odnose i saradnju.

- Ti nesretni sukobi iz prošlosti su nešto za šta mi imamo pojačan senzibilitet, pre svega zato što smo na svojoj koži i u našem regionu osetili koliko je to teško. Drugo, obe zemlje su prijateljske - izjavio je Vuković.

Prema njegovim rečima, ostaje nam da se nadamo da taj sukob neće eksalirati i da će se iznaći neko rešenje.

Vuković kaže da taj sukob u Nagorno-Karabahu nije juče nastao, da je tinjao, pa je opet eskalirao.

Foto: TV Pink Printscreen

Podsetimo, sukob između Jermenije i Azerbejdžana obnovljen je prošle nedelje, a poslednji put su se obe strane sukobile u 2016. godini, kada je poginulo više desetina vojnika. 

Inače, reč je o oblasti koja po međunarodnom pravu pripada Azerbejdžanu, a u kojoj znatnu većinu čini etničko jermensko stanovništvo.

#Kristijan Veršic

#Nagorno-Karabah

#Nenad Vuković