AKTUELNO

U Batajnici će biti izgrađen moderan multifunkcionalni zdravstveni objekat, koji će, osim što će biti kovid bolnica, moći da se koristi za razne namene, rekao je predsednik Srbije tokom obilaska radova i najavio da će biti gotovi do 1. decembra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji nove kovid bolnice u Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija" na Batajničkom drumu u Beogradu.

Gradnja kovid bolnice, od dve koliko je predsednik Vučić najavio u jeku epidemije korona virusa, počela je u avgustu, a očekuje se da će biti završena do decembra. 

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Bolnica će, kako je najavio predsednik, biti vrhunska zdravstvena ustanova, sa najmodernijim uređajima, 200 jedinica intenzivne nege i 804 poluintenzivne. 

On je rekao i da se kovid bolnica gradi da bi bio oslabljen pritisak na lekare i medicinske sestre u bolnicama koje su pretrpele udar epidemije koronavirusa. 

View this post on Instagram

"Hvala vam što vredno i marljivo radite! Ova bolnica je veoma važna jer nam predstoji teška jesen kao i celoj Evropi. Srećan sam što smo bili spremni i u mogućnosti da uložimo ogroman novac kao država, četiri milijarde samo u ovaj objekat i još bar dve milijarde biće uloženo u opremu. Zadovoljan sam što smo uključili srpsku građevinsku industriju i što naše firme rade na vreme, ovo je neverovatna brzina izgradnje. Neverovatan je napredak, ponosan sam na radnike! Pravimo multifunkcionalan objekat, biće mnogo ležajeva intenzivne nege, planski se gradi od početka, da može lako da se prilagodi za različite potrebe." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji nove kovid bolnice u Vojnom kompleksu “Zemun ekonomija”.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Vučić je, tokom obilaska, izjavio da je srećan i da nije očekivao da će bolnica biti toliko velika.

- Predstoji nam teška jesen i srećan sam što smo bili u mogućnosti da uložimo novac u ovakav objekat, kao i u onaj u Kruševcu. Ovde je pre samo dva meseca bila livada - rekao je Vučić.

Kaže da će ovaj objekat biti multifunkcionalan i imaće čak delove ginekologije i porođajne sale, čega je u Beogradu u deficitu.

- BIće puno ležajeva intenzivne nege, puno respiratora i biće sve u redu nadam se - kaže Vučić.

Predsednik je obišao i radnike i poželeo im srećan rad i puno uspeha. Poručio im je i da je ponosan na njihov rad i na to što su uspeli da urade za samo dva meseca.

- Biće ovo vrhunska zdravstvena ustanova - poručio je predsednik.

Kaže da se rade zdravstveni objekti u Pirotu, Prokuplju, Smederevskoj Palanci, Vrbasu, Požarevcu, Novom Pazaru... Podsetio je i da se obnavlja Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu koja nije obnavljana oko sto godina.

- Ulažemo ogroman novac i ne bismo radili da para nema - rekao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanje novinara. Dodaje da je važno da bolnica bude završena što pre, do 1. decembra, budući da se očekuje novi talas koronavirusa.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

"Do 1. decembra moramo da završimo bolnicu"

Obraćajući se novinarima, Vučić je rekao da ova bolnica mora biti gotova za dva meseca i trebalo bi da nam pomogne u borbi protiv koronavirusa. Osim toga, ova bolnica je i multifunkcionalna.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović rekao je da je ova bolnica jako važna i za Kovid-19, ali i za buduće infekcije i viruse. Radovi dobro teku i u Kruševcu gde gradimo duplo manju bolnicu, ali podjednako važnu - rekao je Vučić.

"Bolnica će biti velelepna. Imaćemo oko 300 jedinica intenzivne nege"

Podsetio je da se rade zdravstveni objekti u sva četiri okruga u južnoj Srbiji, a da se grade i rade i širom Srbije. Uložen je, kaže, veliki novac, a obnavlja se i Infektivna klinika u koju nije ulagano praktično 90 godina.

- Kakav je zdravstveni sistem, takva je i situacija u državi i mislim da naša ulaganja pokazuju da smo opredeljeni da brinemo o ljudskim životima. Ova bolnica će biti velelepna, imaćemo oko 300 jedinica intenzivne nege. Pretpostavljam da dolazi teško vreme za nas, u Evropi i regionu situacija je užasna i imamo ogroman strah. Zato molim da svi budemo disciplinovani i pokušamo da sprečimo teške posledice na jesen i zimu - rekao je Vučić.

Predsednik se zahvalio lekarima zahvaljujući kojima je Srbija najbezbednija zemlja u regionu, ali i u Evropi.

- Vi ste za to zaslužni, a mi smo tu da pomognemo izgradnjom kapaciteta. Hvala i pripadnicima vojske koji su puno pomogli - rekao je Vučić.

"U Prištini su stalno nervozni i u panici"

Na pitanje novinara o zabrani ulaska ministra Šarčevića na Kosovo, Vučić kaže da je to znak slabosti i više govori o njima.

- Stalno su politički nervozni, u panici, stalno imaju međusobne sukobe... Nisu nažao učinili Šarčeviću, niti našim školama. Mi finansiramo škole na KiM, dajemo visoke plate nastavnicima i to ćemo nastaviti. Nadam se samo da ćemo imati više dece u školama - kaže predsednik.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

"EU nije odlučivala o Srbiji"

Na pitanje o tome kako vidi to što je za Srbiju i dalje spuštena rampa za ulazak u EU, Vučić kaže da se nije odlučivao u Srbiji, a kod nas se i vodi kampanja protiv EU.

- EU nije odlučivala o Srbiji već o zemljama koje nisu članice EU. Nisu mogli da se dogovore ni oko svojih zemalja, a kamoli oko nas. Naši rezultati su neosporni i Amerikanci su sa time saglasni. Međutim, EU nije donela odluku jer im je situacija loša i razumem ih - kaže Vučić.

Na pitanje o tome da li je tačan sastav vlade koji je sinoć objavio jedan anti-režimski portal, Vučić kaže da su sve pogodili i čestita im na tome.

- Možda su me prisluškivali pa sve znaju - kaže Vučić.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

"Postoje mnogi političari u Srbiji koji su svu svoju političku aktivnost zasnovali na prošlosti"

Kada je reč o 5. oktobru i prizivanju da se on opet desi, Vučić kaže da ima onih koji političku aktivnost zasnovaju na prošlosti, onih koji i dalje žive u 90-im godinama, a oni su ujedno obrukali Peti oktobar i najviše se obogatili. Danas se takvi sa setom sećaju tih događaja i opet ih prizivaju.

Zašto biste da se to opet desi? Zato što je Srbija prva po stopi rasta, zato što ima stabilan dinar, jer su plate porasle na 511, penzije za 40 odsto? Zato što su plate porasle za 42,5 odsto, jer gradimo bolnice i auto-puteve? Zato što gradimo pruige i putujemo pola sata do Novog Sada? U ovom trenutku gradimo četiri autoputa, a uskoro kreće i peti, Fruškogorski. Kada sve to pogledate, kada vidite da nismo imali muzeje, u vojsci nismo imali ništa, nijedan ozbiljan avion i helikopter.... Kada pogledate kako je bilo u policiji, a kako je sada, ja vas pitam: u kojoj je to sferi gore?

"Vakcinu ćemo uvesti na osnovu kvaliteta, a ne zemlje porekla"

Na pitanje koliko će novca biti izdvojeno za vakcinu protiv koronavirusa, Vučić kaže da će vakcine biti uvezene na osnovu kvaliteta, nikako u odnosu na to iz koje zemlje dolaze.

- Nećemo biti neodgovorni i zasnivati odluku na tome odakle vakcina dolazi, već na osnovu sastava i njene bezbednosti. Ako bude više dobrih vakcina, imaćemo ih više - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Kaže da su vakcine skupe i kreću se oko 26-27 dolara za dve doze, odnosno 2-3.000 dinara, ali će ovaj novac obezbediti država.

"Uradićemo kompletnu reviziju. Radiće je stručnjaci"

Na pitanje o broju smrtnih slučajeva od maja do juna, Vučić kaže da je ponosan na lekare i da niko nikada nije slagao nijednu reč. U Batutu, kako kaže, ima manje smrtnih slučajeva od prijavljenih.

- Srbija će prvi put uraditi kompletnu reviziju, ono što nije uradila od 2000. godine na ovamo. Ponosan sam na naše lekare i državu i najlakše je napadati one koji rade i bore se. Lekari su napravili neverovatne rezultate - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Pokazujući podatke testiranih na 100.000, Vučić je istakao da je Srbija ubedljivo najviše testirala u regionu.

- Tek kada nekog testirate i prijavite da je pozitivan na koronavirus, po njegovoj smrti možete da kažete da je umro od korone. Kada pogledate rezultate preminulih u odnosu na broj stanovnika, videćete da je situacija kod nas najbolja u regionu - rekao je Vučić novinarima.

Kaže i da će kompletna revizija biti urađena za svaku smrt i da će je raditi stručnjaci i kliničari.

Dodaje da je zgrožen činjenicom da je vođena prljava kampanja protiv lekara i medicinskog osoblja, zbog koje je ukinut aplauz u 20h.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Naučeni smo da moramo da budemo najgori i gubitnici i, ako nije tako, onda nešto nije u redu. Pričalo se o srpskom Bergamu, a sada kada vidite brojeve, vidite da su oni dobri. Ovo su suštinski brojevi i nema laži, nema prevare. Neću da dozvolim da bilo ko optužuje lekare da su lagali, jer su nadljudskim naporima obavljali posao - rekao je Vučić.

Nakon revizije, kaže, ne očekuje velike razlike u ciframa, ali će sve biti obavljeno pošteno i radiće stručnjaci.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da informacija da je umrlo tri puta više ljudi - nije tačna. Kako kaže, ova izjava nije utemeljena na dokazima, te je zamolio da se vodi računa kada se daju ovakve izjave.

#Aleksandar Vučić

#Gradilište

#Zemun

#kovid bolnica