AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, potpisan nedavno u Vašingtonu, veliki korak u pravom smeru, ali ističe da je put do političke normalizacije dugačak, naglasio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u današnjem intervjuu britanskoj agenciji Rojters.

"Kad vodite politiku koju mora da vodi Republika Srbija imajući u vidu situaciju i sve moguće pritiske sa kojima se suočavamo sa različitih strana, posebno od onih koji traže od Srbije normalizaciju odnosa ili priznanje, kad imate takvu situaciju i nalazite se u zemlji koja je mala a geografski se nalazi na raskršću, onda morate da vodite politiku u kojoj ćete da čuvate mir i stabilnost i da se ne zamerate nikome, što je nemoguće, a kad se zamerate da gledate da se zamerate svima podjednako", istakao je Vučić.

"Smatram da su takvi sporazumi veoma važni da bi se sačuvao mir i da jednom zauvek rešimo svoje probleme, kako bismo imali jasnu budućnost za našu decu. Ne kažem da smo blizu političkog rešenja", rekao je Vučić u intervjuu agenciji Rojters, prvom za neki zapadni medij od potpisivanja sporazuma u Vašingtonu. 

Britanska agencija dodala je da je Vučić to rekao, iako je ekonomsku saradnju opisao kao "ključnu" za bilo kakve buduće političke dogovore. Vučić je, govoreći o vezama i sa političkim istokom i sa politickim zapadom, rekao da bi, ukoliko je reč o maloj zemlji, koja se geografski nalazi na raskrsnici puteva, politika trebalo da bude održavanje mira i stabilnosti, tako da se ni sa kim ne raspravlja, što je, kako kaže, nemoguće, ili da se sa svima pođednako raspravlja.

 "Srbija je na evropskom putu, ali Srbija mora da živi i ima prijatelje u SAD, ali i prijatelje, i toga se ne stidi, u Moskvi i Pekingu", rekao je Vučić. Rojters zaključuje da je Vučić nedavno rizikovao sukob sa Kremljem time što je odustao od vojnih vežbi u Belorusiji. 

"Ponekad moramo da zaštitimo našu vojnu neutralnost tako što smo potpuno sami", rekao je Vučić. 

Vučić je izrazio nadu da će američki predsednik Donald Tramp posetiti Srbiju. 

#Aleksandar Vučić

#Intervju

#Rojters