AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma ambasadora Izraela Jahela Vilana, koji mu je preneo pozdrave premijera Benjamina Netanjahua, rekao da državljani Srbije od danas ne moraju u karantin po dolasku u tu zemlju i pozdravio rezultate razgovora u Vašingtonu.

Ambasador Vilan je najpre obavestio predsednika Vučića da je od danas za Izrael Srbija na tzv. "zelenoj listi", odnosno da srpski državljani ne moraju u karantin po dolasku u tu zemlju.

S tim u vezi su dvojica sagovornika razgovarali i o merama koje dve zemlje preduzimaju za otklanjanje posledica pandemije COVID-19 po njihove ekonomije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike. 

Poželevši ambasadoru Vilanu uspešan diplomatski mandat u Beogradu, predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo stalnim napretkom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Izraela.

On je istakao da je tome posebno doprinelo međusobno poštovanje i solidarnost dvaju naroda, koji su kroz istoriju često delili tragičnu sudbinu, posebno tokom Drugog svetskog rata. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Takođe je rekao da u Srbiji nema mesta antisemitizmu i podsetio na mnoga zakonska rešenja, koja su doneta u cilju uvažavanja prava ovdašnje jevrejske zajednice, a što daje pečat i sveukupnim odnosima sa jevrejskim narodom. 

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo nedavnim razgovorom sa premijerom Izraela Netanjahuom i njegovim razumevanjem stavova Srbije. Predsednik Vučić je rakao da Srbija podržava uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na Bliskom istoku. 

On je istakao da se nada da će u budućnosti biti nađen način da bude postignut dogovor koji će doprineti boljem životu svih ljudi u tom regionu. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ambasador Vilan je rekao da s pažnjom prati izuzetno angažovanje predsednika Vučića na uspostavljanju bližih veza dveju zemalja i pozdravio rezultate razgovora u Vašingtonu. 

Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će u narednim godinama više izraelskih investitora bolje upoznati i koristiti povoljne uslove za ulaganje na srpskom tržištu. 

Tome će, kako se navodi u saopštenju, mnogo doprineti i kancelarija Privredne komore Srbije i Ministarstva ekonomije koja će uskoro biti otvorena u Jerusalimu.

#Aleksandar Vučić

#Jahela Vilan