AKTUELNO

Tri krucijalna rezultata razgovora u Vašingtonu su to što nije bilo reči o statusnim pitanjima, što se ekonomija uklopila u naš koncept i strategiju na ovim prostorima, kao i bilateralni odnosi, rekao je za Novo jutro televizije Pink, diplomata Zoran Milivojević.

Američki predsednik Donald Tramp, ocenio je da će sporazum o ekonomskoj normalizaciji učiniti Srbiju, Kosovo, Balkan i svet sigurnijim i naglasio da je predsednik Vučić pokazao izuzetnu hrabrost, dok je Grenel rekao da su pregovori bili teški, a da je Vučić težak pregovarač koji se bori za srpske interese. 

Milivojević je komentarišući Grenelovu izjavu, rekao da ona sadrži ocenu sa kim se i kako pregovara, kao i poštovanje pregovarača koji je u stanju da štiti svoje interese i koji ne dovodi u pitanje same pregovore, ali kako kaže, takođe i daje do znanja da se ravnopravno razgovara sa drugom stranom. 

Kako kaže, to potvrđuje i rezultat tih pregovora, kao i zaključni dokument, iz koga je, dodaje, izostavljeno ono što je najveći rezultat. 

“To je posebno bitno jer je Amerika ta koja je stvorila celu tu priču i stala iza te nezavisnosti. Oni su ključni akter te priče i na svom terenu odustali su od najvažnijeg cilja kada je reč o Kosovu i Metohiji”, rekao je Milivojević.

Kako kaže, Tramp je na neki način odustao i od svog stave, jer je to, dodaje, jedini način bio da se postigne rezultat.

“Amerikanci su hteli uspeh, i jedini način je bio da se uvaži srpska strana. Predsednik Vučić je bio izuzetno jasan da će reći ne za taj njihov glavni zahtev. Sve ono što je vezano za ekonomiju, jeste, rezultat tog poteza”, rekao je Milivojević.

Ističe da su krucijalna tri rezultata to što nije bilo reči o statusnim pitanjima, što se ekonomija uklopila u naš koncept i strategiju na ovim prostorima, i bilateralni odnosi.

Foto: TV Pink Printscreen

Narodni poslanik Vladimir Marinković, rekao je da Grenelova izjava govori o tome da Amerika sada tretira Srbiju kao ravnopravnog partnera. 

Kako kaže, takav odnos Amerika ima samo prema pouzdanim partnerima.

“Vučić je to zavredio za ovih 6, 7 godina koliko se trudi da popravi te odnose. I konačno od je polse 30 godina uspeo u tome da Srbija ima pobednički mentalitet. On se vratio sa konkretnim projetkima i rezultatima”, rekao je Marinković.

Ističe da se to nije desilo slučajno i nije nešto što je rezultat nečega što se radi tri meseca. 

#Vladimir Marinković

#Zoran Milivojević