AKTUELNO

Veličina predsednika Srbije, Aleksandra Vučića u Vašingtonu, videla se u sposobnosti da se sa političke razgovor prebaci na ekonomsku normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, rekla je za Novo jutro TV PINK, Aleksandra Tomić, predsednica odbora za finansije Narodne skuštine.

Komentarišući nedavni sastanak u Vašingtonu, ali i najnoviju izjavu Ričarda Grenela koji je rekao da je Vučić težak pregovarač koji se bori za svoj narod, Tomić je rekla da je predsednik Vučić pokazao po ko zna koji put da je pre svega državnik i politički lider najjače stranke, ali i da je pokazao jačinu državnika koji se na najvažnijim mestima bori za interese Srbije.

„Predstavnici američke administracije takođe pokazuju kolika je jačina predsednika Srbije, jer se bez obzira na njegovu političku budućnost, ne libi  da kaže šta misli i da se bori za državne interese koji su mu iznad svega. Kada jedan Grenel i jedan Tramp kažu da je Vučić jedan od faktora mira u regionu, onda je to za izuzetno poštovanje“, rekla je Tomić.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, rekao je da je dogovor iz Vašingtona hrabar potez koji okreće novu stranicu u našoj diplomatiji.

Foto: TV Pink Printscreen

„Po prvi put smo neko ko je aktivno učestvovao u pravljenju dogovora. Po budućnosti Srbije, ali i nekih globalnih dešavanja. Od američke administracije stižu pohvale da se stavimo u prvi red država koje će se javno boriti za mir“, rekao je Vuk Stanković.

Ističe da je to jedini način na koji možemo u ovom vremenu da zaštitio sebe.

„Rizikovali smo, opredelili se za jednu stranu. Diplomatska veština je u tome da uspostavite ravnotežu interesa, ali da imate i primarnu putanju prema kojoj se krećete. EU kao ključni akter ovde nije pokazala neku želju da pomogne integraciju ovog regiona, a sa druge strane Kina i Rusija, ovo ne doživljavaju kao primarnu zonu političkog interesa“, rekao je Vuk Stanković.

Foto: TV Pink Printscreen

Tomić je istakla da mora da se naglasi ono što je veličina predsednika Vučića, a to je, kako kaže, sposobnost da se sa političke sporazum prebaci na ekonomsku normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„To je dobitna kombinacija kada je u pitaju određeni sporazum“, rekla je Tomić.

Kako kaže, očito su mnogi predlozi i planovi sa kojima je srpska delegacija otišla tamo, naišli su na odobravanje.

„Ono što treba istaće je to da sutra počinje još jedna runda pregovora na tehničkom nivou  između Beograda i Prištine, a po pitanju nacionalnih manjina i finansijskih potraživanja imovine“, rekla je Tomić dodajući da se Tači buni protiv otvaranja ovih tema. 

Ističe da u Prištini smatraju da jedini koji donosi političke odluke je Vašington.

#Aleksandra Tomić

#Dejan Vuk Stanković