AKTUELNO

Svečana akademija "Pohvala srpskom narodu“ povodom Dana srpskoj jedinstva, slobode i nacionalne zastave održana je večeras u Banjaluci.

 Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je ocenio da je ovo jedinstven dan.

- Ključna reč za srpski narod kroz istoriju je sloboda, zbog slobode je poginulo pola naše populacije - rekao je Dodik i zahvalio se predsedniku Srbije na inicijativi za proslavu Dana srpskoj jedinstva.

Kako je dodao, ovim počinjemo novi pristup našem jedinstvu na ovom prostorima.

- Mi smo jedinstven srpski narod, i ne želimo ništa ni manje ni više od drugih naroda - rekao je Dodik i dodao da nema naroda u okruženju koji je više žrtava dao za slobodu.

On je podvukao da je mir ključna stvar i da se moramo politički boriti za svoje interese.

U okviru akademije emitovana je i poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića je istakao da Srbi, ujedinjeni i složni, mogu da prevaziđu sve nedaće, pobede sve probleme i osiguraju budućnost naše dece.

Foto: TV Pink Printscreen

"Nema viših i važnijih vrednosti od jedinstva našeg naroda i slobode za koju su se naši preci borili, za koju ćemo se boriti i u budućnosti", poručio je predsednik Vučić povodom praznika, koji od ove godine godine Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju 15. septembra.

Slavimo, a to će ubuduće biti i državni praznik, jedinstvo i slobodu, istakao je predsednik Srbije i dodao da je danas veliki dan za Srbiju, Republiku Srpsku i ceo srpski narod.

On je podsetio da danas slavimo dan proboja Solunskog fronta, kada su se, 15. septembra, vojnicima Srbije, koji su prošli kroz pakao Albanije i tokom ratnog sukoba izgubili 50 odsto svojih saboraca, priključili dobrovoljici iz drugih srpskih krajeva.

"Bilo ih je 10 odsto iz Hercegovine, Bosne, Like, Krajine, Banije, Korduna, svih delova gde su Srbi živeli. Srbin nije mogao da prihvati obavezu da ratuje protiv Srbina i prključio se uz našu jedinu crveno, plavo, belu zastavu, koja nas i danas ujedinjuje", dodao je on.

Vučić je naglasio da je važno da i danas, kada se suočavamo sa brojnim izazovima i pritiscima sveta, kada vidimo da, bez obzira na naše ekonomske uspehe, naš narod i dalje očekuju teški dani - odgovor mora biti jedinstvo, sloga i borba pametnim političkim sredstvima za slobodu nešeg naroda.

"Ako smo jedinstveni, složni ujedinjeni, mi Srbi, a ovo nije samo državni praznik, već svesrpski, možemo da prevaziđemo sve nedaće, pobedimo sve probleme, osiguramo i garantujemo budućnost naše dece", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je zahvalio Srbima u RS, ali i našem narodu u regionu i svetu, koji, kako kaže, pomažu i koji su se uvek zalagali da sloboda bude najveće opredeljenje i vrednost našeg naroda I drzave Srbije.

"Čestitam narodu u RS i Srbiji praznik, ali i svim Srbima širom sveta. Svojom zastavom se ponosimo i čuvaćemo je, umećemo da čuvamo zemlju, ali i zajednički narod. Tako ujedinjeni ostavićemo trag u istoriji Evrope i sveta i imaćemo dobru i sigurnu budućnost", zaključio je predsednik Srbije.

#Milorad Dodik