AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je u odnosu na svetsku ekonomsku krizu zbog koronavirusa sjajna vest povećanje minimalca u našoj zemlji.

Mali kaže da povećanje minimalca za 6,6 odsto utiče i na povećanje prosečne plate i da se ni u vreme najveće ekonomske krize zbog korone ne odustaje od zacrtanog plana za 2025. godinu da prosečna plata bude 900 evra.

Minimalna zarada u narednoj godini biće povećana 6,6 odsto i iznosiće 32.126 dinara, od 1. januara sledi i povećanje penzija za 5,9 odsto na osnovu švajcarske formule.

- Povećanje minimalca je dobravesti u uslovima najveće ekonomske krize. Svetske ekonomije padaju 10 pa i 20 odsto. Vlada Srbije napravila odgovornu odluku, jer sindikati i poslodavci nisu uspeli da se dogovore - rekao je Mali za Novo jutro TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

On je naglasio da je prošle godine povećanje minimalca bilo 3.000 dinara - 11,1 odsto, a da se sada ide sa povećanjem minimalne zarade od 6,6 odsto,za 2.000 dinara.

Podseća da je minimalna zarada 2012. minimalna bila 15.600 dinara, a da je danas duplo veća.

- Važna vest za sve naše zaposlene u privredi jer i koeficijent po času se povećava sa 172,5 dinara na 183,9 dinara , sve plate u relativnom iznosu rastu zbog porasta minimalca - pojasnio je ministar.

Država će, kako je naveo, izaći u susret poslodavcima da im i ovog puta olakša kako bi se sačuvala radna mesta.

- Oko 13 milijardi dinara je ukupno opterećenje za sve poslodavce godišnje. Mi smo povećali neoporezivi deo dohotka sa 16.300 na 18.300 dinara - naglasio je ministar i dodao da je time država deo troška preuzela na sebe.

Mali ističe da je cilj da se prosečna minimalna zarada približi potrošačkoj korpi, što jeste zahtev sindikata.

Napominje da sve razvijene zemlje trpe veliki ekonomski pad, a da je Srbija u prvoj polovini ove godine imala pad od 0,8 odsto.

Foto: TV Pink Printscreen

Penzije će od 1. januara biti povećane po švajcarskoj formuli, gde je povećanje proporcionalno rastu prosečnih plata i inflaciji.

- Prošle godine rast penzija je bio 5,4 ove godine, ove godine 5,9 odsto - rekao je ministar i naveo da za one penzionere koji su imali prinadležnosti u 2012. godini od 30.000 dinara, danas imaju primanje od 37.096 dinara, a sa povećanjem imaće 39.284 dinara.

- Dve hiljade dinara mesečno više, ako pomnožite sa 12 meseci to 24.000 dinara više, što je skorio još jedna penzija godišnje - dodao je ministar.

Sporazum u Vašingtonu

Ministar Mali se osvrnuo i na sporazum koji je potpisan u Vašingtonu rekavši da Srbija sada ima sporazum sa SAD po pitanju ekonomskih mera, a koji treba da doprinese rastu ekonomije svima u regionu, a posebno našoj zemlji.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mini Šengen će doprineti da kamioni više ne čekaju dugo na granicama, doneće nam priznanje diploma, a završiće se auto-put do Prištine, to doprinosi protoku robe, a sam sporazum pokazuje da se situacija u regionu smiruje, i da se vodi računa o otvaranju novih radnih mesta - rekao je Mali i dodao:

Razvojna agencija dolazi u Srbiju, to je neverovatan signal, jedan veliki korak napred, kada taj DFC dođe u Srbiju, znači da smo atraktivni, sedište za ceo region će biti u Beogradu. Napravili smo veliki korak napred, ekonomija je pobedila, svi treba da imaju korist, ali ćemo mi kao dominantni u regionu imati najviše.

Mali je rekao da je njima žensko preduzetništvo ključan cilj, što podražava i naša ekonomija.

#Finansije

#Penzije

#Siniša Mali

#plate