AKTUELNO

Srbija je sa idejom o “mini šengenu” pokazala koliko razume geopolitičke okolnosti, rekla je za Pink, Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije.

Komentarišući inicijativu „mini šengen“ i njen značaj za našu zemlju ali i ceo region, Milić je rekla da je bilo potrebno mnogo politike i diplomatije da bi se došlo do toga da se ona usvoji.

„Centar za evroatlanske studije je još ranije naglašavao značaj regionalne saradnje. Mi smo shvatili koliko je to dobra inicijativa. Ono što nam donosi svakako je komplementarno i sa politikama u EU i to nije nikakva zamena niti alternativa priključenju u EU“, rekla je Milić.

Kako kaže, koristi od regionalne saradnje su bile zaboravljene a one, dodaje, donose stotine miliona evra.

„Regionalni savet za saradnju formirao je ideju regionalnog investicionog prostora. Tada su došle na scenu takse od strane Kosova i ceo proces je stao. Bez obzira što ga evropljani načelno podržavaju, ali da se nisu umešali amerikanic pitanje je šta bi od toga ostalo“, rekla je Milić.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njenim rečima, Kosovo je vraćeno u igru, što je dobro, jer bez njih vraćanje u priču nema smisla.

„U Vašingtonu su se konačno prepoznali rezultati dugoročnog rada i to na interes svih na Zapadnom balkanu“, rekla je Milić.

Duško Tomić, profesor Američkog univerziteta za bezbednost u UAE, istakao je  da je upravo taj protok robe i materijala pobednička pozicija za ovaj prostor. 

“Zamislilte koliko bi zemlje gubile ukoliko ne bi bilo te razmene”, rekao je Tomić.

Tomić je rekao da je mnogo bitno to što razmenom robe i materijala dobijaju i Kosovo i Albanija, kao i Crna Gora i Makedonija. 

Foto: TV Pink Printscreen

Milić je rekla da je Srbija sa idejom o “mini šengenu” pokazala koliko razume geopolitičke okolnosti.

Dodaje daje regionalizacija najbolji proces da se minimalizuju sve lose a maksimalno istaknu dobre strane globalizacije.

#Jelena Milić