AKTUELNO

Predsednik SAD Donald Tramp i Džo Bajden daleko su udaljeni u načinu vođenja spoljne politike, a u petak je jedna od njihovih najvećih razlika zauzela centralno mesto.

Dvadeset i jednu godinu nakon što je Bajden predvodio napore Bila Klintona da bombarduje Beograd, Trampova administracija postigla je nezamislivo: normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, piše Washington Examiner.

Sporazum predstavlja dva najvažnija diplomatska napora Trampove administracije. Prvo je javno objavljeni napor Džareda Kušnera da postigne formalno priznanje Izraela na Bliskom istoku. Drugi je misija Ričarda Grenela da donese mir na Balkanu.

List piše da kosovsko pitanje seže vekovima unazad.

Foto: Tanjug AP/Matt Rourke

Otprilike od pada Rimskog carstva do srednjeg veka, Kosovo je bilo domovina Srba. Nakon što su osmanski kolonisti pokušali da očiste Srbe iz regiona, susedni Albanci su došli da ga okupiraju. Srbi su na kraju izborili nezavisnost i od Osmanskog i od Habzburškog carstva, povrativši kontrolu nad Kosovom tokom gotovo jednog veka kao deo Jugoslavije do kosovskog rata, u kojem su albanski Kosovari tvrdili nezavisnost, navodi Washington Examiner.

Klintonova administracija, koja je bila srećna što je previdela genocid u Ruandi, bila je nestrpljiva da se uključi kada su se pojavili izveštaji o genocidu i etničkom čišćenju na Kosovu i Metohiji. Listi kaže da je Hilari Klinton odlučno "pozvala" svog supruga da "bombarduje" Beograd u nadi da će rešiti sukob koji seže pet vekova unazad.

Foto: Tanjug AP/Jens Kalaenedpa via AP

Dodaju da su u Bajdenu Klintonovi pronašli šampiona koji je predvodio senatski zakon kojim se odobrava bombaški napad.

Klintonova administracija povećala je broj poginulih na terenu i skrenula javnosti pažnju. U kampanji NATO bombardovanja, koju Amnesti International smatra ratnim zločinom, ubijeno je oko 500 Jugoslovena.

Washington Examiner kaže da se od tada mnogo toga promenilo. Tramp se 1999. odlučno usprotivio kampanji bombardovanja. Danas je njegova administracija ubrala plod jednogodišnjeg napora da poništi deo štete koju su tada naneli Klintonovi i Bajden.

Foto: Tanjug AP/Alex Brandon

Trampov istorijski sporazum osigurava obostrani interes Beograda u Prištine. Kada su pitali Bajdena o sporazumu on je izgledao potpuno nesvesan da li je Tramp to učinio, ili da je li Kosovo uopšte nezavisna država.

- Ne znam na koji sporazum mislite, u redu? - rekao je Bajden i dodao:

Ono što sam tvrdio, u odnosu na Srbiju i Kosovo, jeste da Kosovo treba da bude nezavisna država, a ne deo Srbije. Proveo sam dosta vremena baveći se time.

#Donald Tramp

#Džozef Bajden

#Politika

#Srbija