AKTUELNO

Sporazum koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u Vašingtonu je važna stvar za Srbiju, ocenili su sagovornici Pinka.

Vladimir Marinković, potpresednik Narodne Skupštine, je ukazao na značaj samog sporazuma i šta to znači za Srbiju.

- Sačuvali smo integritet i pokazali smo da je Srbija pouzdan partner SAD. Oni uvažavaju naše stavove. Predsednik Vučić sve vreme radi na tome da on kao predsednik brani interese Srbije, da odbije tačku 10 i da dođe na polje koje odgvara Srbiji, a to je ekonomija – kaže Marinković.

Nakon Vašingtona, sa sporazumom, predsednik Vučić je išao u Brisel gde je održan trilateralni sastanak predsednika Vučića, premijera tzv. Kosova Avdulaha Hotija, šefa diplomatije EU Žosepa Borela i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka. Na tim sastancima otvorene su dve nove teme - Zajednica srpskih opština, kao i imovina i finansijski zahtevi.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u Politici, ukazao je na težinu potpisanog sporazuma u SAD koji je predesniku Vučiću značio u Briselu, tokom učešča na  trilateralnom sastanku. BIlbija smatra da je sporazum zapravo jedna vrsta oružja koja je sprskom predsedniku dala veći integritet u daljim pregovorima sa članicama Evropske unije.

- Nema povezanih tačaka sa Vašingtonom, ali predsednik Vučić je u Brisel otišao sa jendom vrstom pancira u smislu sporazuma. To mu je pojačalo uticaj u pregovorima – smatra Bilbija. Kaže, da je činjenica da se i u Briselu ceni potpisani sporazum Srbije i SAD.

Kako kaže, pitanja o kojima se pričalo u Briselu su takođe važna, pored SZO, smata da je glavno pitanje vraćanje imovine.

Bilbija ukazao je na značaj tema koje su u Briselu pokrenute, ističući da je upravo to ono što najviše zanima Srbe koji žive na Kosovu.

- Utisak je da niko ne želi da vraća ono što je oteto. Tu je pitanje i SPC na KiM, tu je i Trepča... mnoga pitanja su tu otovrena i od njih zavisi budućnost Srbije – smatra Bilbija.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da je važno to što je predsednik Vučić iz SAD otišao u Berlin sa takvim sporazumom, i ukazao na same trzavice između rukovodstva u Vašingtonu i čelnika EU.

- Otkako je Tramp došao na valst, ima dosta konflikata na liniji Brisel – Vašington. Tramp smatra da je i NATO prevaziđen. On je čak i EU nazvao neprijateljem u jednom trenutku – kaže Rajić.

#Brisel

#Vašington