AKTUELNO

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže Novo jutro TV Pink da je potpisani sporazum u Vašingtonu istorijski i dobar za našu zemlju, i da opozicija nema suštinskih zamerki na njegov sadržaj, već da se bave kakvom je olovkom potpisan i gde je ko sedeo.

Stefanović je rekao da su Sjedinjene Američke Države velika sila koja je na strani kosovskih Albanaca i da su promoteri kosovske nezavisnost. On je i i podsetio da je za SAD i najveći broj zemalja EU takozvano Kosovo nezavisno i da ga oni tako posmatraju.

- Za njih je to pitanje završeno. Za Nemačku, Francusku, Britaniju, Italiju, KiM je nezavisno. To je početna pozicija sa kojom se Aleksandar Vučić suočava. Ovo je istorijski momenat da odete u Brisel i Vašington i razgovarate o ekonomiji, o stvarima koje su važne za građane - rekao je Stefanović, komentarišući posetu predsednika Vučića i srpske delegacije Vašingtonu proteklog vikenda.

Foto: TV Pink Printscreen

On je rekao da je bivša vlašt u kojoj su bili Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boris Tadić, Borko Stefanović napravila granice na Jarinju i Brnjaku, da su oni pregovore o pitanju KiM iz Ujedinjenih nacija prebacili u Evropsku uniju. Na predsedniku Aleksandru Vučiću, kako je rekao, bilo je da prevaziđe teško nasleđe i brojne pogrešne poteze, ali je temu Kosova uspeo da vrati na pregovarački sto.

Za ekonomski sporazum u Vašingtonu kaže da je Vučić i u tom dokumentu uspeo da izbegne sve što bi ugrozilo nacionalne interese.

- Dobili smo dobar dokument i nema suštinskih kritika na sadržaj tog dokumenta. Imate kritiku kakva je olovka kojom je potpisan, gde je trebalo da sedi - rekao je Stefanović.

Gradnja puteva, železnice, veće tržište u okviru "mini Šengena", kako je rekao, sve su to pozitivni signali za investitore.

- Od prištinskog rukovodstva ne očekujem previše, ali sada su garant dokumenta SAD. Bilo bi šteta da se ne realizuje, jer je u interesu svih ljudi - rekao je Stefanović.

#Nebojša Stefanović

#Vašington