AKTUELNO

Cilj sporazuma je ekonomski napredak i važan je za dalje razgovore koji treba da se vode i sa evropskim zemljama, ocenili su sagovornici TV Pink.

Petar Petković, zamenik direktora Kancelarije za KiM, ocenio je da je nedavno potpisani sporazum o „ekonomskoj normalizaciji“ Beograda i Prištine, važan za sve. 

- Istorijski sporazum iz Vašingtona je vetar u leđa pred današnje razgovore u Briselu. Ono što je dogovoreno i potpisano je takvo ohrabrenje da Priština ne može da se ponaša kao ranije. To je pokazalo da se jednom odlučnom politikom mogu da se relaksiraju odnosi između Beograda i Prištine – kazao je Petković dodajući da je dalji cilj Srbije da traži formiranje Zajednica srpskih opština.

Kako kaže to je jako važno za Srbiju, jer je to ocenio kao „slamka opstanka Srba na KiM“.

Milovan Drecun, nekadašnji predsednik Odbora za KiM, kaže da sada postoje zlonamerna tumačenja sporazuma, kako bi se uneo nemir kod Albanaca na KiM.

- Nema dileme da je cilj sporazuma da se napreduje u ekonomskoj saradnji. Mini šengen je jako važan za sve to. Ovi koridori koji treba da se izgrade do jedne duboke luke na Jadranskom moru, ta luka u Draču će biti jako važna za sve. Nema dileme da će fondovi koji će nam biti otvoreni, stvoriti ekonomski ambijent i umanjiće se tenzije – kazao je Drecun ističući da se Srbija u Vašingtonu pokazala kao regionalni lider.

Drecun ocenjuje da sporazum iz Vašingtona može samo da bude prednost za dalje pregovore u Briselu.

- Taj moratorijum od priznavanja i to da KiM neće tražiti prijem u UN, znači da je stvorena jenda opuštenija varijanta – objašnjava Drecun.

Demo Beriša, predsedik Matice albanaca u Srbiji, takođe je sporazum koji je potpisan u Ovalnoj kancelariji presednika Trampa ocenio značajnim.

- U Vašingtonu je napravljen istorijski sporazum. Mini šengen dosta znači, stvaraju se neki drugi uslovi. Ne mislim da će se danas doneti neki velik pomak, ali je dobro razgovarati – dodao je Beriša.

#Brisel

#Kosovo

#Srbija

#Vašington