AKTUELNO

Američki predsednik rekao je da je ponosan na ova dva lidera i da je postignut istorijski sporazum.

Predsednik SAD Donald Tramp ocenio je potpisivanje ekonomskih sporazuma između Beograda i Prištine u Vašingtonu istorijskim i najavio posetu Srbiji i tzv. Kosovu.

Tramp je, pred ceremoniju potpisivanja sporazuma u petak, rekao da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti veoma hrabri lideri koji su u Vašington došli da finalizuju dogovor o tome kako da učine Balkan neverovatnim regionom.

Oni su ovim sporazumom učinili svet bezbednijim, naglasio je on.

- Ponosni smo na ova dva hrabra lidera i sporazum. Radujem se daljoj saradnji i mogu reći da ću u bliskoj budućnosti posetiti Srbiju i Kosovo - najavio je Tramp.

On je preneo da su se Srbija i Kosovo obavezale na normalizaciju ekonomskih odnosa.

Foto: Tanjug AP/Evan Vucci

Kako se navodi u saoštenju koje je u petak objavila Bela kuća, on je poručio da se raduje da vidi "napredak Srbije i Kosova dok zajedno radimo na tome da ekonomska saradnja u regionu krene dalje".

- Nakon naslilne i tragične istorije i godine neuspešnih pregovora, moja administracija je predložila nov način da se premoste razlike. Fokusiranjem na otvaranje radnih mesta i rast ekonomije dve zemlje su uspele da naprave pravi pomak u ekonoskoj saradnji u širokom spektru pitanja - istakao je Tramp.

- Veliki prodor je postignut, za koji niko nije mislio da će se dogoditi - konstatovao je Tramp.

Ukazao je da u SAD živi mnogo ljudi iz Srbije i sa tzv. Kosova, koji vole svoju zemlju i da je i zbog njih dobro da je postignut sporazum.

Preneo je da su Izrael i Kosovo dogovorili uspostavljanje diplomatskih odnosa, a da je Srbija obećala otvaranja kancelarije Privredne komore ovog meseca u Jerusalimu, kao i izmeštanje ambasade u taj grad u julu.

Tramp je čestitao predsedniku Srbije na tome što je najavio da će ambasada Srbije u Izraelu biti premeštena u Jerusalim.

- To je hrabar i istorijski potez! - naveo je Tramp u petak na Tviteru.

#tramp