AKTUELNO

Sandra Božić, članica glavnog odbora Srpske napredne stranke, ocenila je potpisivanje današnjeg bilateralnog sporazuma između Srbije i SAD je istorijski momenat, nov za region i međunarodnu politiku.

Delegacija Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem je pokazala mudrost, snagu i spremnost za očuvanje stabilnosti i rešavanje svih problema u regionu.

Pokazali smo spremnost na saradnju za sva konstruktivna pitanja, ali isto tako stavljanjem van dnevnog reda u toku samih pregovora, tačke 10, koja se odnosila na međusobno priznanje dve strane, dokazana je ispravna i mudra politika koju Aleksandar Vučić vodi sve ove godine, kojom je jasno stavljeno do znanja i međunarodnim organizacijama i učesnicima dijaloga, ali i onima u Srbiji koji zdušno navijaju za neuspeh svoje zemlje, da je Srbija snažna i nezavisna i da ne trpi bilo kakve pritiske i da je uvek primarno u odbrani svojih interesa.

Srbija je svetu pokazala da je ozbiljna zemlja, rukovođena odlučnim državnikom koji štiti interese svoje zemlje svakom donešenom odlukom, koji je spreman i na kompromisna rešenja i saradnju za dobrobit svog naroda, ali isto tako nikada na pritiske i ugrožavanje interesa svojih građana i suverenosti svoje zemlje.

I danas kada umesto jedinstvenog stava po najvažnijem pitanju za našu zemlju, od tajkunsko lopovskog udruženja čujemo samo napade, a kada ih pitate za bilo kakvu vrstu rešenja ponavljaju beskorisne floskule i bezidejne baljezgarije koje su devalvirale poziciju Srbije za sve vreme trajanja teritorijalnih pretenzija kosovskih Albanaca koje su kulminirale samoproglašenjem upravo u vreme njihove vladavine.

Javnost jasno vidi kome sa sigurnošću može da poveri svoje interese, a ko je i dalje spreman da zbog partikularnih i najnižih potreba nastavi da Srbiju rasparčava i sarađuje sa svima koji joj ne žele dobro.

Posebno je zanimljivo koliko se lako i brzo ujedine kada treba napasti sve što je srpski interes.

Zato nas ne čude izjave Borka Stefanovića, Vuka Jeremića, Dragana Đilasa i ostatka antisrpske, lopovske družine koji su nas i doveli do toga da danas uopšte i postoji problem tzv. priznanja nezavisnosti, nizom svojih pogrešnih i za lični interes donetih skandaloznih odluka koje srpska istorija ne pamti.

Potpisani sporazum obezbediće ekonomsku normalizaciju odnosa, unaprediti ekonomsku saradnju i pojačati ekonomske parametre u regionu.

Čitav kontekst i politički manir se ovim sporazumom menja i definiše drugačiji položaj Srbije u svim budućim odnosima u regionu i Evropi.

Ulaganjem u infrastrukturne projekte, implementacijom inicijative Mini Šengen i drugim ekonomskim merama kojima će se povezati Beograd i Priština olakšaće se pre svega život Srba u našoj južnoj pokrajini.

Posebno je značajno otvaranje Američke kancelarije za razvoj u Beogradu, što pokazuje izuzetan ekonomski impuls i potvrdu zainteresovanosti SAD za podizanje ekonomskih odnosa Srbije i SAD na jedan daleko viši nivo.

Ono što je od izuzetnog značaja za Srbiju, jeste zaštita srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, koja je ovim sporazumom sa SAD zagarantovana kroz sprovođenje sudskih odluka koje se tiču zaštite imovine SPC.

Imali smo priliku da vidimo ogroman broj poruka podrške građana iz čitave Srbije koji su ih na jedan lep i simboličan način uputili predsedniku Aleksandru Vučiću u borbi za Kosovo i Metohiju tokom njegovog boravka u Vašingtonu.

Građani Srbije su odavno prepoznali ko se iskreno bori za njihove interese i kome veruju kada je i problem Kosova i Metohije u pitanju, ali i svaki drugi izazov i pravac u kojem žele da se njihova zemlja kreće.

Mudrim državničkim vođenjem, politikom prosperiteta i ekonomskog napretka, ali pre svega željom i brigom za naše građane i njihovo bolje sutra, Aleksandar Vučić je pokazao da je jedini koji je sposoban da se i u najtežoj situaciji izbori za Srbiju i njene interese i kome je Srbija uvek na prvom mestu i u srcu!

#Sandra Božić