AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas da je predsednik Aleksandar Vučić odbijanjem tačke o priznanju tzv. Kosova, tokom pregovora Beograda i Prištine u Vašingtonu, još jednom pokazao da štiti državne i nacionalne interese.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Linta navodi da je Vučić jasno i nedvosmisleno poručio da neće biti potpisan bilo koji dokumenat u kojem stoji priznanje lažne države Kosovo.

"Državno rukovodstvo se zalaže za dogovor i mirno i kompromisno rešenje za Kosovo koje je zasnovano na poštovanju Ustava Srbije i Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija", rekao je Linta.

On je uveren da to, između ostalog, znači da je apsolutno neprihvatljivo da Srbija prizna nezavisnost tzv. Kosova i da podrži članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama. Linta je siguran i da deo međunarodne zajednice vrši snažan pritisak na naše državno rukovodstvo, ali da za Srbiju postoji "crvena linija" koja se ne sme preći, a odnosi se na uzajamno priznanje i članstvo tzv. Kosova u UN.

"Zapadni centri moći moraju znati da Srbija ne prihvata ultimatume i da bez partnerskog odnosa sa Srbijom nema održivog rešenja kosovskog pitanja i trajnog mira i stabilnosti u regionu", podvukao je Linta.

Linta ističe da, pored ekonomskih tema, nestalih lica, normalizacije odnosa, jedno od ključnih tema u pregovorima sa predstavnicima Prištine trebalo bi da bude pitanje statusa srpske imovine na KiM gde je država, navodi on, prema podacima Privredne komore Srbije, za tri decenije uložila 18 milijardi dolara. Ističe da se ne sme pristati na sveobuhvatni sporazum bez rešavnja pitanja državne, društvene, crkvene i privatne imovine na KiM.

On je naglasio da nepokretna imovina u vlasništvu Srba čini 58 odsto ukupne imovine na Kosovu i Metohiji i dodaje da je u južnoj srpskoj pokrajini uzurpirano više od milion katastarskih parcela obradivog zemljišta, livada i šuma čiji su vlasnici Srbi.

#Miodrag Linta