AKTUELNO

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, govoreći o razgovorima u Vašingtonu kaže da je jedna od najznačajnijih vesti najava Bele kuće da će u 11 sati po istočnoameričkom lokalnom vremenu doći do susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija samouprave u Prištini Avdulaha Hotija sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

- Ovo će biti prvi put da se jedan predsednik Srbije susreće sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država. To je velika i značajna vest, ali ono što je još značajnije jeste činjenica da ono, ako uopšte dođe do potpisivanja ekonomskog sporazuma, uz garanciju SAD-a i američkog predsednika će biti poštovano od strane Prištine - rekao je Petković za Novo jutro TV Pink.

Petković navodi da imamo ogroman broj primera različitih sporazuma i dogovora koji su potpisivani sa Prištinom, na koje je Evropska unija stavila svoj potpis, a koji do danas nisu ispunjeni.

- Pre svega mislim na Zajednicu srpskih opština - kazao je Petković.

Kako dodaje, ovo je veliki i značajan dan i videćemo u kom pravcu će se sve razvijati.

Foto: TV Pink Printscreen

- Želim da napomenem da, ukoliko dođe do sastanka sa američkim predsednikom, to će onda značiti da sporazum koji se treba da se potpiše nije loš za Beograd - naveo je Petković.

Petković je još jednom uputio punu podršku našem timu na čelu sa predsednikom Vučićem.

- Želim da prenesem poruku Srba sa Kosova i Metohije koji su zdušno uz našeg predsednika i našu delegaciju koja se u Vašingtonu lavovski bori za interese ne samo srpskog naroda već, generalno, vitalne srpske interese - kazao je Petković.

Nebojša Čović, nekadašnji potpredsednik Vlade, kaže da je na osnovu svega što smo čuli da se dešava u Vašingtonu posebno interesantna bila tačka 10.

Čović navodi da u takvim situacijama svaka reč mora da se gleda, da se ne ubace određene zamke i formulacije i dodaje da je dobro što je izbačen termin "međusobno priznanje".

Foto: TV Pink Printscreen

On smatra da ekonomija treba da bude veliki zamah i da ona treba da otvori prostor politici.

- Naravno, treba da se vodi računa da se kroz ekonomske sporazume ne uvuku neke stvari koje bi mogle da preudiciraju nekakav suverenitet i da ugroze naše ustavne kategorije. Ekonomski je jako važno napraviti dobar pristup - ocenio je Čović.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu Politika, kaže da se u Vašingtonu vode veoma teški i iscrpljujući razgovori.

Foto: TV Pink Printscreen

- Deseta tačka oko koje smo se uplašili i zabrinuli, verujem da je po zahtevu prištinske strane ubačena u dokument - kazao je Bilbija.

Kako navodi, te sve papire treba pažljivo čitati jer i jedan zarez može da promeni značenje rečenice.

- Ono što je najvažnije u svemu je da se otvaraju nove ekonomske perspektive - ocenio je Bilbija i dodao da će sada Priština konačno to prihvatiti.

Predrag Rajić, iz Centra za društvenu stabilnost, rekao je da se u Vašingtonu ide ka tome da se potpiše određeni sporazum koji će imati ekonomske komponente.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je ono što smo svi priželjkivali... Rekao bih da je važno i to što će predsednik Vučić imati priliku da razgovara sa predsednikom Trampom. Time smo zaokružili seriju sastanaka sa najvažnijim svetskim državnicima - kazao je Rajić.

Prema njegovim rečima, predsednik Vučić uživa ozbiljan ugled u svetu i podigao je ugled Srbije, koja je sada geopolitički značajniji subjekt nego ranije.

#Aleksandar Vučić

#Bojan Bilbija

#Kosovo i Metohija

#Nebojša Čović

#Petar Petković

#Predrag Rajić

#Vašington