AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić govoreći o sastanku Beograda i Prištine u Vašingtonu kaže da o ultimatumu nema reči jer Srbija danas nije u takvoj poziciji da joj bilo ko daje ultimatume.

Brnabić je rekla da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije takav državnik i da su se Srbiji nekada mogli servirati ultimatumi, ali ne danas.

- To znaju i poštuju svi strani državnici i lideri u inostranstvu. Mi imamo jako korektne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, sa administracijom predsednika Trampa često razgovaramo - izjavila je Brnabić za Novo jutro TV Pink.

Brnabić je navela da će danas razgovarati sa američkim ambasadorom Entonijem Godfrijem i dodala da Srbija i SAD imaju jako dobru komunikaciju sa Amerikom, bolju nego što je bila u prethodnih nekoliko decenija.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tako da, ultimatume ne očekujem. Aleksandar Vučić nije čovek kome se serviraju ultimatumi - naglasila je premijerka.

Brnabić je rekla da očekuje teške razgovore i dodala da je naša delegacija u Vašington otišla itekako spremna.

- Sa predsednikom Vučićem je i ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Otišli smo u timu koji je u potpunosti spreman da razgovara o ekonomskim projektima koji će dovesti do boljeg povezivanja, normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a to je nešto na čemu Aleksandar Vučić radi od 2014. godine - kazala je Brnabić.

Kako dodaje, predsednik Vučić stalno apeluje na ekonomsku normalizaciju, za šta Priština nije bila zainteresovana.

- Iako su nekad pro forme govorili da jesu, zaista nikada nisu i ništa bolje od onih 100 procentnih taksi bolje ne pokazuje to - rekla je premijerka.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njenim rečima, sva podrška od strane Vlade je pružena predsedniku Vučiću i delegaciji u Vašingtonu.

Brnabić podseća da su na dnevnom redu ekonomske teme, da će se razgovarati o infrastrukturnim projektima, kao što su let Beograd- Priština, "Auto-put mira" koji treba da počne da se gradi i koji je važan za centralnu Srbiju, Kuršumliju, Prokuplje, za Srbe na KiM.

- Želimo da radimo na projektima. Hvala SAD-u na podršci za to - rekla je premijerka.

Brnabić naglašava da se baš ekonomske teme tiču svih i Srba i Albanaca na KiM, jer tamošnji život nije dobar.

Ona se zahvalila Sjedinjenim Američkim Državama što su prepoznali onu agendu koju predsednik Aleksandar Vučić "gura" godinama, a to je inicijativa mini šengena.

Naglašava da je Priština dobro došla kao i ostali iz regiona, da se priključi toj inicijativi.

Nastavićemo da brinemo o Srbima ma gde živeli

Bez mirnog i stabilnog regiona nema prosperitetne Srbije, a svi u regionu treba da razumeju da bez mirnog i stabilnog regiona nema prosperiteta ni u Crnoj Gori ni u BiH, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je navela da zemlje regiona treba da se odvoje od vraćanja u prošlost i da gledaju u budućnost, te da će Srbija nastaviti da brine o Srbima ma gde živeli.

Brnabić je, povodom optužbi da se Beograd meša u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori i BiH, rekla da je cilj politike Beograda već poslednjih sedam, osam godina bolji život građana Srbije, te da će Srbija i dalje brinuti o Srbima ma gde živeli.

- Da bi naši građani živeli bolje potreban nam je miran i stabilan region, jer bez toga neće biti dovoljno stranih investitora, jeftinih kredita za naše privrednike i građane, neće biti dovoljno novca za izgradnju infrastrukture koja nam je potrebna - kaže Brnabić.

Foto: TV Pink Printscreen

Povodom rezultata izbora u Crnoj Gori i izjave hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića da je posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori "probuđen velikosrpski projekat koji nastoji da poveže Beograd, Banjaluku i Podgoricu", Brnabić je rekla da Beograd svakako želi da pomaže i Banjaluku, Podgoricu, Sarajevo i Tiranu i da čini sve za povezivanje regiona i da je to intencija Beograda za koju kaže da nije skrivena.

- Ulažemo ogroman novac u povezivanje regiona, u recimo, autoput do Sarajeva iz dva pravca. To je dobro za sve građane koji žive u regionu bez obzira da li su muslimani, katolici ili pravoslavci. Ne treba da se izvinajvamo što brinemo o Srbima u Crnoj Gori i BiH, ne radimo ništa što nismo već uradili u Srbiji - navela je Brnabić.

Tako je navela Srpsku kuću u Podgorci, ali i vraćanje kuće Bana Jelačića hrvatskoj zajednici u Srbiji i ulaganje Beograda u njenu obnovu i prisustvo Aleksandra Vučića na otvaranju.

- Ne vidim zašto je tim ljudima problem da Beograd brine o Srbima da li oni živeli u BiH, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Tako se isto ponašamo i u našoj kući. Ono što je dozvoljeno njima ne sme nikako valjda biti dozvoljeno Srbiji i Srbima. To su neki drugi problemi - rekla je Brnabić.

Pojedini iz regiona ne mogu da izađu iz devedesetih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jeste kriv što su plate u Srbiji danas veće nego pre osam godina, što se više ulaže u infrastrukturu, otvaraju auto-putevi, smanjuje nezaposlenost, ali nije kriv što ostali političari u regionu to nisu uspeli da ostvare svojim građanima, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Premijerka je tako reagovala na optužbe crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da je srpska vlast kriva za neuspeh na izborima njegove stranke i dodala da pojedini političari u regionu ne mogu da "izađu iz devedesetih".

- Vučić ne može biti kriv što ste izgubili izbore u Crnoj Gori i vaši građani su toga svesni i umorni su šupljih i praznih priča o velikosrpskoj agresiji, njih interesuje zašto je nezaposlenost u Srbiji 7,3 odsto, a u Crnoj Gori više od 16 odsto - rekla je Brnabić.

Dodaje da su pojedini političari u regionu ostali bez ideje kako da povećaju standard svojih građana, pa se zato, kaže, sada bave Srbijom i optužujući našu zemlju traže izlaz iz trenutne situacije.

- Kada gradajni žive loše i vi ne znate šta da radite, a ne možete da objasnite uspeh nekih drugih država oko sebe, pa onda je najbolje da politički stvarate nestabilnost i kažete - to što nemamo investitore, što imamo dvocifrenu nezaposlenost koja je viša od 15 odsto, to je zato što se Vučić meša u naše izbore - navela je Brnabić.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da se srpski predsednik ni u jednom trenutku nije mešao u izbore u Crnoj Gori i da ih čak nije ni komentarisao.

Brnabić je uporedila prosečno neto zarade u regionu u poslednjih nekoliko godina i navela da je u Srbiji 2012. godine prosečna plata bila 349 evra, a u Crnoj Gori 487 evra, dok je danas u našoj zemlji 504 evra, a u Crnoj Gori 524 evra.

- Još uvek nam beže, još uvek su ispred nas, ali im se približavamo - rekla je Brnabić i dodala da se građani u Crnoj Gori pitaju kako je Srbija za osam godina uspela da poveća platu za 155 evra, a Crna Gora samo za 37 evra.

- I onda kažete mora da je za sve kriv Aleksandar Vučić, jeste kriv što su plate ovakve, što ulažmeo u infrastrukturu, bolje smo infrastrukturno povezani, otvaramo auto-puteve, ali ne može biti kriv što ste izgubili na izborima - rekla je Brnabić.

Podsetila je i da su Crna Gora i BiH odbile "mini-Šengen" inicijativu, dok je Srbija za potpisivanje te inicijative ugostila albanskog premijera i pokazala da je politika koju vodi - politika mira i zajedničkog regionalnog povezivanja.

- Albanski premijer Edi Rama je došao u posetu, zar to nije građenje mostova, mira, boljih odnosa... Srbija nije zaglavljena u devedesetim, deo srpske opozicije jeste, ali srpska vlast nije - podvukla je premijerka.

Jeremić i Tadić nisu učinili ništa u vezi pitanja KiM

Brnabić je izjavila da predstavnici pojedinih opozicionih stranaka ne bi trebalo da komentarišu rešavanje pitanja Kosova i Metohije, ističući da dok su bili na vlasti nisu pokazali odgovornost, niti doprineli da se neka od pitanja reše.

Upitana da prokomentariše kritike Vuka Jeremića da "ekipa koja dolazi na vlast" nije spremna da se nosi sa problemima oko Kosova i Metohije, premijerka je rekla da je za vreme dok je on bio ministar spoljnih poslova ta tema prebačena iz UN na pregovore u EU.

- Videli smo kako je tadašnja vlast reagovala kad je Kosovo proglasilo nezavisnost, koliko su se borili da neke zemlje ne priznaju Kosovo, kako su reagovali kada su paljene naše crkve i manastri i naša kulturna baština, do toga da su na tako jedan opušten način shvatali sve to - rekla je Brnabić.

Ističe i da je tadašnji predsednik Boris Tadić otputovao u drugu zemlju i obratio se građanima iz inostranstva, a da nije bilo ništa važnije od toga da predsednik u noći samoproglašene nezavisnosti bude u Srbiji.

- To govori o odnosu prema Srbiji, Kosovu i Metohiji - rekla je Brnabić.

Navela je da se nisu potrudili ni da provere da li su neke zemlje zaista priznale Kosovo i Metohiju onda kada je Priština to objavila.

- Tako danas imamo situaciju da najmanje pet zemalja ne može da nađe papir i dokažu da li su su tada priznale nezavisnost Kosova - rekla je.

Ističe da je Vuk Jeremić ostvario međunarodnu karijeru i da ga je jedino to zanimalo, a ne da učini nešto za građana svoje zemlje.

- Molila bih ga da se sada ne bavi Kosovom više - rekla je premijerka.

Fajon pokazala kako izgleda mešanje u izbore

Evroposlanica iz Slovenije Tanja Fajon, i još sedam njenih kolega, otvorenim pismom građanima Šapca, pokazala je kako izgleda mešanje u izborni proces, ne u jednoj zemlji koja čak nije ni članica EU, nego u jednom gradu, Šapcu, gde će 5. septembra biti ponovljeni lokalni izbori, izjavila je Brnabić.

Brnabić je dodala i da je Fajon pokazala kako izgleda "živopisna" demokratija u kojoj se u tom gradu održavaju izbori dok ne pobedi onaj koji je trenutno na vlasti.

Ona je rekla da je neverovatno da se Fajon, kao medijator u Srbiji u međustranačkom dijalogu, toliko zauzima za jednu stranu i da je neverovatno da neko ko je poslanik u EP poziva sve poslanike u EP da daju podršku jednoj strani na lokalnim izborima u Srbiji.

- Treće mi je neverovatno, tajming. Kada svi optužuju Vučića i nas da se mešamo u izborni proces, recimo u Crnoj Gori, da imate ovakav eklatantan primer kako to izgleda mešanje u izborni proces, i to ne u izborni porces u jednoj zemlji, nego u jednom gradu u toj zemlji. Razumete koliko to daleko ide, koliko je to nečuveno - rekla je Brnabić.

Navela je da je videla to otvoreno pismo građanima Šapca u kome je Fajon, kako kaže, poslala njenim kolegama evroparlamentarcima, poziv - "molim vas podržite ovo pismo vašim potpisom i molim vas da odgovorite do juče do 18 časova zato što počinje izborna tišina pred glasanje u Šapcu".

Brnabić je rekla da je to pismo podržalo osam od 751 evroposlanika.

- Da idemo dalje u stepen tog ludila, u tom pismu Tanja Fajon iz Slovenije, evroparlamentarac, piše da je grad Šabac poznat kao svetao i živopisan primer demokratije. Poznat kome kao svetao i živopisan primer demokratije? Tanji Fajon ili evroparlamentarcima koji se bave Šapcem koliko se bave bilo kojim drugim gradom u zemlji koja nije čak ni članica EU - navela je Brnabić.

Šabac je, kaže Brnabić, zaista živopisan primer demokratije i tu bi se saglasila sa Tanjom Fajon, jer se u tom gradu tri puta održavaju izbori.

- Imaćemo pet puta izbore, 78 puta, dok se ne zadrži vlast Nebojše Zelenovića i to Tanja Fajon podržava. Evo, ne jednom izbori, evo i drugi put izbori, evo sad treći put izbori, živopisan primer demokratije. Hvala Bogu to evroparlamentaci nisu podržali. Od 751 poslanika čak osam je podržalo ovo otvoreno pismo građanima Šapca - kaže Brnabić.

Tim pismom je, navela je Brnabić, pokazala kako izgleda mešanje u unutrašnja pitanja i izborni proces u jednoj zemlji, i to ne u jednoj zemlji, nego na lokalnom nivou.

- Zamislite sad da se Vučić i ja kao premijrka koji šalju otvoreno pismo građanima Velenja u Sloveniji gde kažu 'poštovani garđani u Velenju vi glasajte za ovu listu. Njima je sve to dozvoljeno. Samo nemojte da Vučić nešto radi, da nešto Srbija radi, dok mi možemo da se mešamo - rekla je predsednica Vlade.

Navela je da tako Edi Rama može da kaže da je Milo Đukanović dar sa neba i da svi Albanci treba da glasaju za njega.

- Tanja Fajon može da dođe i da kaže da je Nebojša Zelenović dar sa neba Šapcu i da je baš Šabac živopisan primer demokratije, što jeste, samo svi Srbi sedite i ćutite, nemoj da ste nešto rekli, jer šta god da kažete neće biti dobro - rekla je Brnabić.

Milo optužbama crta metu na čelo Vučiću

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da su optužbe Mila Đukanovića da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kriv za njegov izborni poraz u Crnoj Gori crtanje mete na čelo Vučiću.

- To moramo jasno da kažemo, jer ako se sutra bilo šta desi da se ljudi koji su to radili ne prave ludi,kao što su se neki mediji pravili ludi kada se to desilo u Srbiji, nažalost, Zoranu Đinđiću, tada premijeru - rekla je Brnabić.

Brnabić kaže da je juče bilo "Milo i Vučić", "a sada je Vučić srušio tog predivnog čoveka".

- Taj predivni čovek je do juče bio kum balkanski, mafijaški kum. To su oni pričali o tom čoveku, mi nismo pričali ni jedno ni drugo, ni zvanični Beograd, ni predsednik Srbije, ni premijerka. Niko to nije pričao, nego ti mediji kojima je danas taj isti Milo najsvetliji primer demokratije - rekla je Brnabić.

Navela je da je ta neodgovornost dela medija u Srbiji neverovatna, da su isti mediji, iste novine i ista televizija koji su do juče pričali "Milo Vučić" danas pričaju kako je Vučić srušio tog divnog čoveka.

- Je l' su najbolji prijatelji i braća ili su najgori nepirjatelji? Pritom, Vučić sve to vreme nijednu jedinu reč ne govori - kaže Brnabić.

Smatra da, prema rezultatima izbora u Crnoj Gori, građani regiona neće da budu taoci politike 90-tih godina 20. veka i da joj je zbog toga izuzetno drago, te da oni hoće da pričaju o ekonomiji, o autoputevima, školama, bolnicama, prosečnoj plati, stopi nezaposlenosti, o budućnosti za njihovu decu.

- Zato glasaju protiv tih ljudi - dodala je Brnabić.

Navela je da je tema ekonomija, te da ako je Vučić u pravu zato što se bori za standard građana, onda glasači u svim drugim zemljama žele da se i njihovi lideri bore za standard građana.

- Nije to velikosrpska agresija, nije to Vučić, to je zdrav razum. To što vi ne možete građanima da objasnite pa vam je Vučić kriv, u redu, ali to jeste, posebno kad dolazi od nekog kao što je Milo Đukanović, crtanje mete na čelo Vučiću - navela je Brnabić.

#Ana Brnabić

#Srbija

#Vašington