AKTUELNO

Odluka je nelegalna.

A od stranačkih izbora zakazanih za 26. septembar ne odustajemo - tu poruku šalju Balša Božović, Slobodan Milosavljević, Branislav Lečić i Radoslav Milojičić Kena, koje je Izvršni odbor Demokratske stranke isključio iz članstva, a Gorana Jajića suspendovao na godinu dana.

Kako, za "Novosti", kaže Branislav Lečić, član GO DS, umesto odbacivanja zabluda i etike odgovornosti, dobili su politiku anatemisanja:

- Pozivam Lutovca da se vrati u svoje jato i doprinese da se spreči plan rasturanja DS, donet izvan stranke, a njemu dat na upravljanje. Da ostane zapamćen kao čovek koji se trgao i pridružio većini članova DS, koji su prepoznali i pozicione i opozicione namere političkog, materijalnog i moralnog uništenja stranke. Nažalost, Lutovac već duže stranku pretvara u nedemokratsku, autoritarnu, populističku i u osnovi desničarsku. Izbori su 26. septembra i ništa ih neće pomeriti.

Božović je na svom tviter-nalogu napisao je da može da razume da ga bez obrazloženja i mimo Statuta izbacuju iz stranke, ali ne i da to sazna od novinara.

- Nije bilo pobune. Ispoštovali smo svaku njegovu odluku, iako smo znali da su duboko pogrešne. Digli smo glas kada je zaveo diktaturu i prestao da poštuje Statut. Poziv za prisustvovanje sednici trebalo je da nam bude uručen sedam dana ranije. Da matični odbor eventualno raspravlja o prijavi, pa da odlukom većine glasova pokrene disciplinski postupak. Ovako je to uradio Izvršni odbor stranke, koji nije dobio poverenje Glavnog odbora - napisao je Božović.

Slobodan Milosavljević kaže da su Lutovac i njegova ekipa svojom isključivošću, nemanjem politike, sankcionisanjem drugačijeg mišljenja i argumentovane kritike sveli DS na ispod jedan odsto rejtinga:

- Tražili su ostavku od Šutanovca kada je na beogradskim izborima dobio 2,5 odsto, a sada, nakon bojkota, ne žele da ispoštuju Statut i sprovedu unutarstranačke izbore.

#DS

#izbačeni članovi