AKTUELNO

Za razliku od Rame, Haradinaja i drugih albanskih političara, kao i muslimanskih lidera, Srbija, pa ni njen predsednik Aleksandar Vučić, nijednom se nisu mešali u unutrašnja pitanja Crne Gore, izjavio je večeras šef srpske diplomatije Ivica Dačić povodom optužbi koje je predsednik Crne Gore Milo Đukanović izneo na račun srpskog predsednika i Srbije.

''Nije Vučić pozivao građane Crne Gore za koga da glasaju, već Rama i ostali, a to onda, po Milu Djukanovicu, nije mešanje u unutrasnje stvari. Srbiju pitanje vlasti u Crnoj Gori ne interesuje, interesuju nas samo prava i slobode srpskog naroda koga u Crnoj Gori ima oko 29 odsto, kao i polozaj Srpske pravoslavne crkve, čija imovina i svetinje su bili meta napada crnogorske vlasti'', rekao je Dačić.

On je istakao da je to legitimno pravo Srbije po svim međunarodnim konvencijama.

''A sve sa ciljem da srpski i crnogorski narod žive u miru i bratskoj slozi kao što su vekovima ziveli. Sramotno je da Milo Đukanović napada Srbiju i Aleksandra Vučića za mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, dok se on najdirektnije umešao u unutrašnje stvari Srbije, priznavši Kosovo'', dodao je Dačić.

Srpski ministar je naglasio i da je vreme da Djukanović prestane da plaši Crnu Goru navodnim srpskim hegemonizmom, dodajući da je ta taktika propala na izborima.

''Pre 30 godina Milo Đukanović je izjavio da se ponosi srpskim poreklom i crnogorskom državnošću, da li je lagao tada ili laže sada?'', rekao je Dačić, dodajući da je ''to pitanje za narod i građane Crne Gore''.

''Jedino što Srbija ne da jesu laži o navodnom mešanju Srbije i Vučića i velikosrpskoj politiici. Na kraju, zašto Đukanoviću smeta, kako on kaže, velikosrpski trougao Beograd, Banjaluka i Podgorica, a ne smeta mu, čak ga i podržava, velikoalbanski četvorougao Tirana, Priština, Skoplje i Podgorica? Svima je to izgleda jasno zašto'', poručio je Ivica Dačić.

#Ivica Dačić